Selvom oktober har været en kold og grå måned er det ikke ensbetydende med, at vi kan spejle resten af vinterens temperaturer i årets tiende måned. Det skriver VG.

Således viser forudsigelser fra den amerikanske version af DMI, National Oceanic and Athmorspheric Administration, at vi går en mild vinter i møde.

For når vinteren begynder til december, bliver det altså med nogenlunde temperaturer, selvom der godt kan komme udslag over de tre vintermåneder. Lidt ligesom vi har set det i oktober, hvor det både har været rigtigt koldt, men også relativt lunt.

Et andet amerikansk meteorologinstitut, The Weather Company, mener også, at vinteren bliver mild. Deres chefmeteorolog Todd Crawford mener ikke, at oktober-vejret er udslagsgivende for vintervejret.

»Vi tvivler på, at vi får en usædvanlig kold vinter i Europa, men vi forventer en masse temperatursvingninger, som til tider vil give koldere vejr, end vi har været vant til de sidste tre vintre,« forklarer han til VG.

DMI dog ikke enige, de tror i stedet, vi kommer til at få en koldere vinter end de seneste fem år. Her ses de danske temperaturer de sidste 10 år.
DMI dog ikke enige, de tror i stedet, vi kommer til at få en koldere vinter end de seneste fem år. Her ses de danske temperaturer de sidste 10 år. Foto: DMI
Vis mere

Hos DMI er de dog ikke helt enige i de forudsigelser. For selvom de også mener, at der kommer temperatursvingninger, tyder det på, at de normale temperaturer kommer til at ligge lavere, end de har gjort de sidste år.

»Det ser ud som om, at det bliver en relativ kold vinter, forstået på den måde, at det bliver koldere sammenlignet med de sidste fem år. Sidst vi havde en rigtig kold vinter var i 10-11, hvor saltlagrene løb tør, og Bornholm fik rigtigt meget sne,« fortæller Niels Hansen, der er specialkonsulent ved DMI til BT.

Han forklarer, at temperaturerne i december og januar som udgangspunkt kommer til at ligge på normalen - eller lige under - men at det på prognoserne lader til, at der er potentiale til en rigtig kold vinter.

»Når vi siger, at det bliver en kold vinter, så skal man huske, at vores klima er blevet varmere generelt. Så når det bliver en ’kold vinter’ nu, så er det ikke det samme som en kold vinter under krigen. Vi er faktisk ude i, at vinteren 16-17 bliver ret varm i forhold til tidligere. Men vi tænker altid kun seks-syv år tilbage, og det er derfor, vi får en relativ kold vinter,« uddyber han.

Niels Hansen forklarer, at det ser ud som om, at vinterluften kommer fra en nord-nordøstlig retning, og det er som regel ensbetydende med lave temperaturer. Det er dog set før, at luften ikke er kold, selvom den kommer fra samme retning. For eksempel i 2014, hvor der var Vinter-OL i Sotji, og temperaturerne lå på næsten 10 grader.