Regn i van(d)vittige mængder har det ikke skortet på de seneste dage.

Lørdag over frokost stod det helt bogstaveligt ned i stænger i et større område syd for Aabenraa, der blev ramt af skybrud.

»Det er en enkelt celle, der har dannet sig inde i det regnområde, som altså har svunget sig så højt op, at vandmængden er kommet over kriteriet for skybrud,« forklarer vagthavende på DMI, Henning Gisselø, om det specifikke område i Sønderjylland.

»En skybrudssituation er en tordencelle, og den opstår og forsvinder igen relativt hurtigt, så skybrudsfænomenet er ikke, at den samme celle rykker sig eksempelvis nordpå, og man kan ikke bare følge den som en vandkande op gennem landet. Det er en celle, der opstår, og så opløser den sig selv igen. Men der kan sagtens opstå en ny celle et andet sted,« lyder forklaringen fra DMI om den uforudsigelige skybruds-størrelse.

Den dårlige nyhed er, at der kommer mere regn.

Et lusket uvejr er nemlig på vej nede fra Nordtyskland og kommer til at smide seriøse mængder vand af sig i løbet af lørdagen.

»Jeg tror ikke, at vi taler om skybruds-situation, men der kan godt komme rigtig store mængder over et lidt mere langvarigt forløb. Så vandmængderne kan sagtens komme til at give problemer for kloakker osv.,« siger Henning Gisselø.

Hvis du har gode billeder fra lørdagens voldsomme vejr, så vil vi meget gerne se dem - send os en mail på 1929@bt.dk

Skal man tale om en god nyhed, så er det, at vandmasserne kun falder i dele af landet.

For selvom DMI hele lørdag morgen og formiddag på deres varslingskort har pakket hele Danmark ind i lyseblåt - deres markering af risiko for voldsomt vejr - så er ser det ud som om, at i hvert fald Østsjælland går forholdsvis fri.

»Der kan være lidt regn og tordenbyger i Vestsjælland i løbet af lørdagen, men ikke særlig kraftigt.

»Vores fokus er nu på dét uvejr, der ligger nede i Nordtyskland, som trækker nordpå og kan komme til at påvirke Fyn og Jylland i løbet af eftermiddag, aften og nattetimer. Og det kan godt gå hen og give en hel del vand og torden i den vestlige del af landet,« siger vagthavende Henning Gisselø og anbefaler, at man på de kanter tager forholdsregler for vandmasserne.

»Uvejret kommer sydfra, så i første omgang er det det sydlige Sønderjylland og Fyn, der skal være opmærksomme.«

Også temperaturmæssigt kommer der til at være kæmpe forskelle i løbet af lørdagen, hvor graderne på Sjælland og Bornholm kommer et pænt stykke over de 20, mens 17-18 grader er mere realistisk på Fyn og i Jylland.

»Vi har varm luft liggende mod øst og mod syd i øjeblikket, og så ligger den kølige luft udover nordsøen. Det er dén frontzone, der kaster nedbør af sig i dag.«

Foreløbig forventer DMI, at der vil falde mellem 25 og 35 mm regn i Jylland og på Fyn i de kommende 6 timer. Derudover er der risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min.