Byger, som går og kommer, det er den danske sommer. Og der er desværre noget om det, viser den nye månedsprognose fra DMI.

Der er ingen tvivl om, hvad de fleste danskere hungrer efter i øjeblikket: En lang periode med masser af solskin, skyfri himmel, høje temperaturer og varmt badevand.

Lige dét drømmescenarie skal vi dog ikke sætte næsen op efter, lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, som netop har sat sidste punktum i den seneste prognose for sommervejret i resten af juli.

Tværtimod går vi nogle sommeruger i møde, der nærmere passer godt til Thøger Larsens velkendte sangtekst fra 1914: ’Byger, som går og kommer – det er den danske sommer’.

DMI har dog trods alt en positiv nyhed: I uge 29 – fra den 18. til den 24. juli – ser det ud til, at der kommer en højtryksbølge, som kan give os skønt sommervejr.

»Vi plejer at se nogle lyspunkter, og jeg ser et omkring uge 29. Der kan vi få en periode med mere højtrykspræget, tørt og solrigt vejr, og vi kan komme op mellem 20 og 25 grader i dagtemperatur. Det ser dog ikke ud til, at det bliver vedvarende,« siger energi- og langtidsmeteorolog Martin Lindberg fra DMI.

Ustabilt vejr

Først skal vi dog igennem en periode med ustabilt vejr og mange regnbyger, forklarer han:

»I denne og næste uge bliver det fortsat meget ustabilt og småkedeligt vejr. I denne her uge bliver det 10-15 grader, og om natten 10-15 grader. Og der kommer en del regn og blæsevejr,« siger Martin Lindberg.

Efter uge 29, der forhåbentlig giver os lidt sol og sommer, ser uge 30 igen ud til at blive ustadig.

»Efter den lidt mere stabile periode bliver der nok en periode, hvor der igen kommer lidt fronter og mindre lavtryk ind vestfra. Det betyder køligere luft og lidt regn. Nu er vi selvfølgelig i den lidt mere usikre periode,« lyder det fra meteorologen.

Hvordan august ser ud, er endnu ret usikkert, tilføjer han.

Vind fra syd giver sommervejr

Vi skal krydse fingre for syd- eller sydøstlig vind, hvis vi gerne vil have en periode med smukt sommervejr, forklarer tv-meteorolog Jesper Theilgaard. Han har udviklet det såkaldte ’vejrkors’, der viser, hvordan vindens strømninger påvirker det danske sommervejr.

»Danmark ligger på kanten af kontinentet. Mod vest har vi oceanerne og den fugtige luft, og mod øst har vi kontinenterne og den tørre luft. Mod nord har vi kulden, og mod syd har vi varmen. Det er kombinationen af de fire vejrelementer, der er afgørende for sommervejret,« siger Jesper Theilgaard.

I øjeblikket har vi vind fra vest, hvilket er typisk for det danske vejr, forklarer han:

»Vestenvinden giver det fugtige og kølige vejr med mange byger. For at få det, som de fleste gerne vil have, så skal vi helst have en vindretning fra syd eller sydøst. Så vil vi have en større chance for at få det gode danske sommervejr.«

Han tør ikke spå noget om de kommende ugers vejr, men oplyser, at det statistisk set bliver varmere, når vi nærmer os slutningen af juli og starten af august.

Vind fra sydvest indeholder som regel meget fugt, og eventuelle byger kan derfor blive kraftige. Her er en pige fotograferet på Lyngbyvejen nær København i slutningen af august 2014 efter et voldsomt regnskyl. Foto: Bax Lindhardt
Vind fra sydvest indeholder som regel meget fugt, og eventuelle byger kan derfor blive kraftige. Her er en pige fotograferet på Lyngbyvejen nær København i slutningen af august 2014 efter et voldsomt regnskyl. Foto: Bax Lindhardt Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Mere ekstremt vejr

De seneste dage har været præget af kraftige regnbyger, og generelt skal vi også vænne os til mere ekstremt vejr i fremtiden, forklarer Mogens Rønnebæk, der er meteorolog ved DMI.

»Der kommer mere ekstremt vejr på grund af den globale opvarmning. I den seneste tid har vi jo nærmest set, at den globale temperaturrekord er blevet slået hver måned. En varmere atmosfære kan indeholde mere vand og mere energi, og det kan give mere nedbør og kraftigere vinde,« siger Mogens Rønnebæk.

Det er de såkaldte jetstrømme, der er med til at bestemme vindens retning mod Danmark – og dermed hvordan sommervejret udvikler sig, forklarer han:

»Det er strømninger i den øvre atmosfære, der genererer vejret. Der er mange ting på global skala, der kan påvirke den strømning – lige fra havtemperaturen i Stillehavet til varmen i USA,« forklarer Mogens Rønnebæk.