20 sekunder. Det er hvad det tager at snyde din hjerne. På et videoklip, der ellers er sort/hvidt, kommer der pludseligt farve.

Billedet forestiller en ruin af en borg, der står på en bakke omgivet af ’grønne’ marker. Vi ved at markerne er grønne, fordi der pludseligt opstår et par sekunder, hvor billedet fremstår i farver.

Videoen er lavet af britiske BBC under navnet ’The Spectrum of science’ eller på dansk ’Spektret af videnskab’. Den 37-årige kvinde, der kigger på den blå prik i videoen, hedder Helen Czerski. Hun er fysiker og har samarbejdet med BBC om flere projekter, der omhandler farveskalaer.

Ved at lægge en farveskala ind over billedet i orange og lilla farve med en blå prik i midten snydes øjet. Du skal stirre koncentreret på den blå prik i godt 20 sekunder, og når den kunstige farveskala så tages fra, så vil billedet fremstå i farver i godt et sekund.

Det, der sker, er, at den kunstige farveskala justerer dine lysreceptorer i øjnene, således at du fokuserer på bestemte dele af den kunstige farveskala. Når farveskalaen så pludseligt fjernes og det billede, der burde være sort/hvid, fremstår, så ser du det med farver.

BBC skriver, at målet med Helen Czerski’s forsøg er at afsløre farvernes mysterium og fortælle hvorfor, »farve ikke eksistere uden for vores opfattelse«.

Se om du finder det ligeså overraskende og fascinerende som Helen Czerski gør i videoen.