Efter mange års forskning, har forskerne droppet at undersøge de fysiske tegn på løgn: Du kan nemlig ikke se på folk, om de lyver. Til gengæld arbejder vores hjerner på højtryk, når vi taler usandt, og det kan man udnytte.

Hvis du henter din viden om afsløring af løgne fra amerikanske film og serier, så vil det nok være lige så effektivt at slå plat eller krone.

I USA hersker der nemlig en udbredt forestilling om, at vores krop afslører, om vi lyver.

Hvis folk kigger væk eller piller nervøst ved deres hår eller krop, så påstås det for eksempel at være et tegn på løgn. Men vores krop er slet ikke noget pålidelig barometer for løgn.

Det viser forskning fra University of Portsmouth i England, ifølge Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvordan du skridt for skridt afslører en løgner.

Fysiske tegn på løgn er nemlig meget svage og upålidelige, og forskernes eksperimenter viser, at politifolk, der kigger efter tegn på nervøs adfærd, faktisk er dårligere til at afsløre løgnere, end deres kolleger, som lytter mere til ordene.

- I USA støtter man sig meget på nogle teknikker, som går ud på at spotte nervøs adfærd, men der er ikke rigtigt noget empirisk bevis for, at det virker, forklarer Samantha Mann fra University of Portsmouth.

Læs også hos Videnskab.dk: Løgnens sprog: Dit ordvalg afslører om du lyver

Det skyldes ifølge Samantha Mann, at vi undertrykker vores nervøse adfærd, når vi lyver.

- De fleste løgnere vil være nervøse for at blive opdaget, og det vil teoretisk resultere i den slags adfærd, som de fleste folk forventer af en løgner, for eksempel at man stammer, holder pauser eller ikke kigger dig i øjnene, siger Samantha Mann.

Men fordi vi alle sammen netop forbinder den slags opførsel med at lyve, så undertrykker vi – bevidst eller ubevidst – den slags adfærd.

Læs også hos Videnskab.dk: Vi kan ikke skjule vores løgne

- De fleste tror, at de laver flere af de her nervøse bevægelser, når de lyver. Men når vi undersøger det, viser det sig, at vi faktisk laver færre nervøse bevægelser.

- Det skyldes blandt andet, at det kræver meget tankekraft at lyve, og derfor har vi en tendens til at bruge mindre energi på kropssproget. Resultatet er, at vores nervøse adfærd faktisk bliver undertrykt, så folk har faktisk en tendens til at sidde mere stille, når de lyver, men det er bare heller ikke et pålidelig tegn, siger Samantha Mann.

Læs også hos Videnskab.dk: Håndskrift afslører løgn

Samantha Mann og hendes kolleger har også undersøgt om løgnere kigger mere væk, men der viste sig ikke heller ikke at være tilfældet.

Efter mange års forskning har forskerne fra Portsmouth derfor stort set droppet at undersøge fysiske tegn på løgn.

Men de har til gengæld fundet ud af, at man kan udnytte, at vores hjerner er på overarbejde, når vi lyver. Læs hvordan hos Videnskab.dk.