Se videoen foroven.

Langsomt nærmer en leopard sig en flok sovende grise i den indiske storby Mumbai. Den udnytter byens støj til at snige sig uforstyrret ind på sit bytte. På et splitsekund har den snuppet en lille griseunge fra flokken. Høje grisehvin lyder. Dens mor forsøger at redde sin unge fra leopardens gab. 

Nye optagelser fra BBC-serien Planet Earth II giver et meget sjældent indblik i leopardens jagtadfærd om natten. Optagelser der ifølge tv-programmet aldrig før er set.

Folkene bag Planet Earth II har benyttet sig af den nyeste teknologi med infrarøde kamerafælder og termiske kameraer til at få de unikke optagelser i hus.

Programmet viser, hvordan en flok på tre-fire grise efterfølgende desperat løber efter leoparden for at redde ungen. Men de når det ikke. Det lykkes den lynhurtige leopard at hoppe op på en mur med ungen i gabet og forsvinde ud i nattens mulm og mørke.

Verdens byområder vokser hurtigere med rasende fart, hvilket betyder, at mange dyr mister deres normale jagtmarker. Det totale tab af leopardens jagtmarker de seneste årtier målt i kvadratkilometer er ifølge National Geographic 27 mio. Fra 35 helt ned til 8 mio kvadratkilometer på verdensplan. Derfor er flere af de store vilde kattedyr tvunget til at nærme sig byerne.

Der bor mere end 20 millioner mennesker i Mumbai. Selv om leoparden er på vej til at blive en truet dyreart, så vokser bestanden af det vilde kattedyr i den indiske storby. Mumbai har den højeste koncentration af leoparder i verden. Der lever omkring 35 leoparder i et ganske lille skovområde. De lever af hjorte og dyr i skoven, men om natten nærmer de sig byen og jager husdyr som grise og hunde. De dræber også mennesker. Leoparderne har angrebet næsten 200 mennesker i Mumbai de sidste 25 år.

Da BBC i 2006 første gang sendte naturserien Planet Earth, gjorde verden store øjne. Nu, 10 år senere, er serien tilbage med store hverdagsdramaer fra den vilde natur.

Da BBC havde premiere på første afsnit, fulgte flere end ni millioner en modig, nyfødt leguans kamp mod snesevis af slanger. Og senere var det optagelserne af en hun-sneleopard, der var tvunget til at lade sig voldtage for at redde sin unge fra to fremmede han-sneleoparder.

De nye afsnit af Planet Earth II har ikke kun fascineret, men også frastødt mange seere. Den britiske avis Daily Mail kaldte i deres anmeldelse programmets vært David Attenborough for en ‘hjerteløs sadist’, der tænker mere på seertal end på dyrene.

En af producerne bag programmet, Elizabeth White, har tidligere været ude at forsvare optagelserne over for ITV.

»Det er lidt frustrerende, fordi folk vil gerne have en bedre forståelse af den naturlige verden, og det her er naturen og dens biologi. Og vi viser det ... Du kan ikke skjule dyrenes naturlige adfærd, og der er visse ting, hvor vi tænker: sådan opfører vi os da ikke, men det er faktisk et instinkt.«

Planet Earth II sendes søndage på BBC Earth kl. 21.00.

Klippet med leoparden og grisene stammer fra seriens sidste program, der sendes d. 11. december.