Forskere har udviklet en robot-ravn, der ligner en fugl så meget, at andre fugle ikke kan kende forskel.

Forskere har skabt en robot-fugl, der er så virkelighedstro, at den faktisk kan narre en høgs syn. Høgen fik nemlig øje på den kunstige fugl og gik til angreb på den, skriver LiveScience ifølge Videnskab.dk.

Se den livagtige ravne-efterligning her

Fuglen er udviklet på Maryland Robotics Center. Den er fremstillet af kulfiber, 3D-printet letvægts-varmeafvisende plastik – og så lidt folie til hale og vinger. Og så har den fået navnet 'Robo Raven'.

Den nuværende model har været under udvikling i seks år. Grunden til den lange fødsel ligger i, at hvis der blot var en lille fejl i prototypen, så styrtede robotten ned, og forskerne måtte starte designprocessen helt forfra.

Læs også hos Videnskab.dk: Avanceret robot tager sine første skridt

Men nu er man altså kommet frem til et design, der kan narre selv det skarpeste falkeblik.

Vingerne på Robo Raven kan bevæge sig uafhængigt af hinanden – præcis som rigtige fugle kan, hvilket tillader den at bevæge sig som de andre fjerede venner i luften.

Et normalt fugleskelet er meget let og hult, og den viden har forskerne også brugt i designet af ravnen. Skroget på den mekaniske ravn består af et hult kulfiber-skelet for at gøre den så let som mulig.

En del af robotten er blevet finansieret af U.S. Army Research Laboratory. Her har man gentagne gange set, hvordan Robo Raven tager andre fugle ved næsen. Måger og andre fugle har nemlig forsøgt at flyve ind i en formation, hvor den kunstige fugl var forrest.

Læs også hos Videnskab.dk: Aalborgensere til øko-ræs i 3D-printet dræberhval

Rovfuglene er derimod ikke så venligt indstillede over for deres mekaniske artsfælle. De går nemlig til angreb, fortæller en af ingeniørerne fra det militære område i Maryland, John Gerdes til Military.com:

- De dykker ned og angriber ved at ramme fugle fra oven med deres kløer. Derefter flyver de typisk væk.

Men nu er det jo ikke sådan, at man bruger over et halvt årti på at udvikle en robot-ravn med det formål at narre andre fugle. I området ved Maryland er man nemlig i gang med at undersøge, om Robo Raven kan bruges til overvågning og andre militære missioner.

Læs også hos Videnskab.dk:

Vejer et fuglebur mindre når fuglen letter fra sin pind?

Arkitektur og trafikstøj giver skinger fuglekvidder