Går du tidligt i seng om aftenen og står tidligt op om morgenen, er du formentlig sundere end dem, der har en naturlig trang til at være vågne til langt ud på natten og som følge deraf ofte sover længe næste dag. Det mener en række forskere, der står bag en ny undersøgelse af sovevaner.

Undersøgelsen er lavet af en gruppe koreanske forskere, der på baggrund af et udvidet spørgeskema har klassificeret undersøgelsens 1.600 testpersoner til at være A- eller B-mennesker, det skriver The New York Times.

Efterfølgende har testpersonerne gennemgået en række forskellige test. Forskerne har blandt andet indhentet oplysninger om testpersonernes sygdomshistorikker, og derudover er testpersonerne også blevet testet for sukkersyge og har fået målt deres kropssammensætning og taljemål.

Læs også:

Sammenlignet med A-mennesker af samme køn konkluderer forskerne bag undersøgelsen, at mandlige B-mennesker er mere disponeret for at få diabetes, mens kvindelige B-mennesker er dobbelt så disponeret for at få problemer med stofskiftet, heriblandt problemer med for højt blodsukker og for meget overskydende fedt omkring taljen.

Læs også:

Det er endnu uvist, hvad der er årsag til, at A-mennesker er sundere end B-mennesker, men ifølge forskerne bag undersøgelsen kan en forklaring være, at kroppens stofskifte bliver påvirket negativt, hvis man indtager mad efter klokken otte om aftenen, eller hvis man bliver udsat for unaturligt lys.

Forskernes undersøgelse er foretaget på 1.620 testpersoner mellem 47 og 59 år. Heraf blev 480 kategoriseret som morgenmennesker, 95 som natteravne, mens 1.045 faldt uden for kategori. Undersøgelsens data er derfor blevet vægtet.

Undersøgelsens resultater er publiceret online hos The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.