Solen opfører sig helt anderledes end den plejer. Og da den gjorde noget lignende i det 17. århundrede, blev jorden ramt af en kuldeperiode, der i dag går under navnet 'den lille istid'.

Resultatet af tre forskellige undersøgelser af solens aktivitet kommer frem til det samme, skriver space.com. Solen går mod en periode, hvor næsten ingen solpletter vil dannes, og det kan have en indflydelse på jordens klima. I den kolde retning.

Aktiviteten på solen måles bl.a. på antallet af solpletter, hvis antal stiger og falder med en cyklus på 11 år. I øjeblikket er solens aktivitet omkring cyklussens højdepunkt, solmaksimum, og den vil snart begynde at falde i intensitet mod sit solminimum.

Og forskningen viser, at intensiteten vil falde drastisk og ikke stige igen i mange, mange år.



- Solens cyklus kan meget vel være ved at gå i hi, sagde Frank Hill, der er direktør for National Solar Observatory' Solar Synoptic Network under et pressemøde, hvor undersøgelserne blev offentliggjort tirsdag d. 14. juni.

Historisk set har solens aktivitet og antal solpletter haft en sammenhæng med temperaturen på jorden.



I det 17. århundrede indtraf en periode på mange år, hvor næsten ingen solpletter blev observeret overhovedet. Perioden kaldes 'Maunder Minimum'. I samme periode blev jorden ramt af en kuldeperiode, der kaldes for 'den lille istid'.

Det var på grund af den intense kulde, at den svenske hær i 1658 kunne gå over isen ved Storebælt.

Også under en anden periode fra 1790 til 1830, hvor solen igen viste lav aktivitet, var temperaturene lave på jorden.



Der er dog ikke blandt eksperter enighed om, at solens aktivitet rent faktisk spiller en vigtig rolle for vores klima, skriver space.com.

Men tvivlen er der.

- Hvis vi har ret, kan den nuværende solmaksimum være den sidste vi ser i nogle få årtier. Det ville påvirke alt fra udforskning af rummet og jordens klima, sagde Frank Hill under pressemødet.