2015 er året, hvor Doc og Marty fra klassikeren Tilbage Til Fremtiden kommer rejsende med deres flyvende bil. Og måske er virkelighedens verden ikke langt fra fantasiens – bilen, der kan flyve, er på vej.

Når Marty McFly og Doc Brown kaster sig ud i en af deres legendariske tidsrejser i filmtrilogien »Tilbage til fremtiden«, flyver de på et tidspunkt 30 år frem og ender i 2015. De to filmhelte klarede turen på ganske få sekunder, men vi andre måtte altså gøre det på den gammeldags måde og bruge tre årtier på rejsen.

Allerede samme år - 1990 - som den sidste »Tilbage til fremtiden«-film udkom, begyndte slovakiske udviklere at arbejde på at skabe en bil/fly-kombination. Udviklerfirmaet, der hedder AeroMobil, har brugt de 25 år på at præsentere fire prototyper: AeroMobil 1.0, 2.0, 2.5 og 3.0.

Videoen med den aktuelle AeroMobil 3.0 har fået over otte millioner visninger på Youtube, hvor den blev offentliggjort i oktober sidste år.

Se videoen af den flyvende bil hos Videnskab.dk.

AeroMobil-folkene regner med at kunne virkeliggøre drømmen om to år, i 2017, hvor deres bil/fly endelig bliver lanceret, beretter de. Inden da skal de dog lige ud over nogle tekniske udfordringer:

»Der er flere udfordringer i det som for eksempel de regler, der gælder for, hvor du må lette og lande, samt regler for hvilket flyvecertifikat du skal have,« siger Harry Lahrmann, der er lektor ved Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg.

Læs også hos Videnskab.dk: Nu findes ’hoverboardet’ i virkeligheden

Der findes også begrænsninger og regler i forhold til, hvor og i hvilken højde man må flyve, og det kan derfor være sjovt - men ikke særlig praktisk - at investere i en dyr flyvende bil.

De slovakiske udviklere peger imidlertid på, at både EU og USA pønser på nye elektroniske styringssystemer, der vil gøre det muligt at øge antallet af flyvemaskiner i det europæiske og det amerikanske luftrum.

Derudover er folkene bag AeroMobil så optimistiske, at de faktisk satser på, at der kommer såvel private som offentlige landingsarealer langs motorvejene.

Læs også hos Videnskab.dk: Er denne dreng magnetisk?

»Det er en længere proces, så det kommer ikke til at ske i morgen,« erkender AeroMobils presseansvarlig Stefan Vadocz.

Han glæder sig dog over, at AeroMobil er i stand til at lande på en landingsbane, der blot er 100 meter lang. Og det behøver ikke nødvendigvis være en asfaltbane - en forholdsvis lige græsoverflade kan også gøre det.

AeroMobils teknologi er noget mere konventionel end den, vi kender fra »Tilbage til fremtiden«. Bilen svæver ikke i luften, men transformerer sig derimod fra en bil til en flyvemaskine ved at folde vingerne ud.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Parallelle verdener påvirker muligvis vores egen