En gruppe mænd med prostatakræft har fået det markant bedre af at spille fodbold et par gange om ugen, viser forskning. Nu får flere mænd med sygdommen mulighed for at være med.

Sved, driblinger, en takling og seks mål på 20 minutter. Der bliver ikke sparet på kræfterne, når 12 gråhårede mænd spæner rundt efter en bold i en hal på Nørrebro i København.

»Det er sjovt. Fodbold er en måde at lave intervaltræning, uden at man opdager, at man gør det. Man træffer lynhurtige beslutninger, løber den ene og den anden vej og får brugt både muskler og nervebaner,« siger Ole Willum til Videnskab.dk.

Han startede for syv år siden i behandling for prostatakræft.

»Når man får en cancerdiagnose, tænker man, at man snart skal dø. Men når man så løber her og scorer mål, og de andre klapper, så opdager man, at man ikke er helt død alligevel,« siger han.

Fodboldspillerne i hallen i Nørrebro er alle over 60 år, og ligesom Ole Willum har de fleste af dem prostatakræft.

De startede med at spille sammen for et par år siden, da de meldte sig til et kontrolleret forsøg, hvor forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet undersøgte, hvilken effekt fodboldtræning har på mænd, der er i den type kræftbehandling, som indebærer medicinsk kastration.

Læs mere på Videnskab.dk: Mænd vil ikke være patienter – de vil hellere spille fodbold

Nogle af dem havde sidst spillet fodbold, da de var unge, andre havde aldrig spillet før, men allerede efter 12 ugers fodboldtræning havde Ole Willum og de andre prostatakræftramte mænd øget muskelmasse og styrke, viste forskernes fysiologiske målinger.

Holdspillet viste sig altså at være et godt supplement til hospitalets antihormon-behandling, som blokerer for kroppens testosteronproduktion, og derved forhindrer at kræften spreder sig, men som også har en række bivirkninger.

Læs mere på Videnskab.dk: Cocktail af kemikalier øger risiko for kræft

For eksempel fører behandlingen til lavere muskelkapacitet, overvægt, dårlig kondition og en øget risiko for type 2-diabetes.

Bivirkningerne kan modvirkes af fodbold, viste forskernes forsøg.

Forskerne er netop gået i gang med at rekruttere nye deltagere.

»Vi viste, at det er muligt at organisere intens træning for 60- og 70-årige mænd med prostatakræft. Fodbold på små baner giver høj puls og mange intense aktioner, som styrker mændenes muskulatur. Efter 12 uger havde de, der spillede fodbold 2 gange om ugen, en stigning i muskelmasse på 0,7 kg og en forøgelse af muskelstyrke på 15 procent i forhold til en kontrolgruppe, der ikke trænede fodbold,« siger Peter Krustrup, der er professor i Holdspil og Sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, og som stod for de fysiologiske målinger.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor langt kan det menneskelige øje se?

Mænd med prostatakræft taber normalt 1-2 kg af deres muskelmasse i løbet af de første to års antihormon-behandling, fordi behandlingen medfører, at de ikke producerer den testosteron, som er så vigtig for muskelopbygningen. 

»Set i det lys er 0,7 kg øget benmuskelmasse en betydelig effekt,« siger Peter Krustrup.

I dag, hvor professor Peter Krustrup og hans kolleger har publiceret de fleste af deres resultater og er stoppet med at lave målinger, mødes Ole Willum og de andre prostatakræftramte mænd stadig to gange om ugen helt frivilligt for at spille fodbold.

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.