Egentlig konstruerede den franske ingeniør Louis Réard biler. Men da han i 1946 skulle drive sin mors lingeributik i Paris, fik han en god idé.

Han havde observeret, hvordan kvinder, når de tog solbad, rullede deres badetøj op for at få sol på en større del af kroppen, og derfor designede han en todelt badedragt, bestående af små trekanter af stof, der kun dækkede det allermest nødtørftige. Han kaldte den ’bikini’, opkaldt efter det amerikanske forsvars atomprøvesprængning, der netop havde fundet sted på Bikiniatollen, en lille samling koraløer i Stillehavet.

Den allerførste bikini

Den første bikini med et avislignende print blev præsenteret 5. juli 1946 ved en offentlig swimmingpool, Piscine Molitor, i Paris. Forinden havde den parisiske modedesigner Jacques Heim ganske vist eksperimenteret med en noget mere tækkelig todelt badedragt hvor underdelen dækkede navlen, men Réards model løb med æren for opfindelsen.

Foto: AFP
Vis mere


I begyndelsen var bikinien ikke nogen synderlig salgssucces, man fandt den for udfordrende og i visse, især katolske lande, blev den ligefrem bandlyst. Heller ikke de amerikanske modemagasiner havde meget til overs for den.

»Det er utænkeligt, at piger med bare lidt takt og tone vil kunne finde på at iføre sig sådan en ting,« hed det blandt andet.



Gennembruddet kom først ca. ti år efter lanceringen, da Hollywood-stjerner som Marilyn Monroe, Rita Hayworth og Brigitte Bardot førte sig frem i de små stykker stof.

I 1957 poserede Brigitte Bardot i bikini på stranden i Cannes. Og da sexrevolutionen holdt sit indtog i de glade 60’ere, kom der for alvor gang i salget, også i de katolske lande. I 1962 prydede bikinien forsiden af magasinet Playboys juninummer, og to år senere var den på forsiden af Sports Illustrated.

Bikinien blev ikke længere kun forbundet med noget seksuelt og forbudt, men i lige så høj grad set som en hyldest til friheden. og til glæden ved solen.

Den nye bademode har imidlertid også haft konsekvenser, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, som lægger en stor del af skylden for den øgede forekomst af hudkræft på de minimale badedragter.

For 60-70 år siden var hudkræft en sjælden sygdom, men inden for de seneste 30 år er forekomsten tredoblet, og hudkræft er i dag én af de hyppigste kræftformer. Kræft i huden skyldes i 85% af tilfældene for meget sol – og her er tidens skiftende badetøjsmode en vigtig del af forklaringen, fremgår det af foreningens hjemmeside.

/Berlingske/trine/jfu