Alle sejl blev sat ind i kampen for at redde livet for en døende norsk hjertepatient, hvis liv pludselig hang i en tynd tråd. Men kun takket være det norske forsvar og et F-16 jagerfly lykkedes det.

Det skriver norske VG.

Minutterne begyndte pludseligt at tikke meget hurtigt på hospitalet i Bodø i Norge. En hjertepatient blev akut syg, og der skulle omgående bruges en særlig hjerte-lunge-maskine, hvis patienten skulle have en chance for at overleve.

Men på hospitalet i Bodø havde man ingen ledig maskine til rådighed. Heller ikke på de nærliggende sygehuse var der hjælp at finde. Det var der derimod på St. Olavs Hospital i Trondheim. Men med en afstand til Bodø på næsten 1200 kilometer, var det så godt som ligegyldigt for den døende hjertepatient, for hvem hvert minut var afgørende.

Men så fik en overlæge på St. Olavs Hospital en desperat idé, der efterfølgende skulle vise sig at være livsnødvendig. Han ringede til forsvaret og bad om hjælp.

»Vi havde lige spist frokost, da jeg modtog et opkald fra lægen ved St. Olav. Han fortalte, at det ikke var helt normalt, men at han ville høre, om vi havde mulighed for at fragte maskinen til Bodø,« fortæller Børge Kleppe, chef for det norske forsvars eskadrille 338 til VG.

Herfra begyndte det for alvor at gå stærkt. Men alligevel var det et sandt lykketræf, der gjorde, at det overhovedet kunne lade sig gøre.

Hjælpen nåede frem

For ved et tilfælde skulle to af forsvarets fly på et øvelse til Rygge ved Oslo i det sydlige Norge. En af dem var tilmed udstyret med en såkladt cargo-tank, en lille, udvendig beholder med plast til minimal last.

Her var der lige akkurat plads til hjerte-lunge-maskinen, som blev fragtet ud til flyvebasen fra hospitalet i en helikopter. Da de to jagerfly kort efter var i luften, tog det ikke længe før, at den livsvigtige hjælp nåede frem.

»Normalt bruger man omkring 35 minutter på at flyve den rute. Men på grund af den særlige last fløj piloten lidt hurtigere, så han var der på mindre end 25 minutter,« fortæller Børge Kleppe til VG.

Maskinen nåede frem i tide, og patientens liv blev reddet. Efterfølgende har det norske forsvar modtaget et brev fra den heldige patients familie som tak for deres afgørende indsats.

»Det er selvfølgelig godt, at vi kan være i stand til at hjælpe civilsamfundet på denne måde. Og det er klart, at når det ender så lykkeligt, så giver det en ekstra god følelse,« siger Børge Kleppe til VG.