Fredag den 13. er en dag, som rigtig mange kulturer frygter som en skæbnedag, der bare helst skal overstås. Men hvorfor er fredag den 13. blevet en dag fuld af ulykke og uhygge? Det giver BT en del af forklaringen på her.

Den oprindelige myte om fredag den 13. kan spores langt tilbage gennem tiderne. Og faktisk er frygten for tallet 13 så velkendt, at den har fået sit eget navn. Paraskevidekatriafobi hedder fobien, som vi udfordrer dig til at sige tre gange hurtigt på hinanden.

Den udbredte frygt for tallet 13 er synligt mange steder. Eksempelvis springer nogle - specielt ældre - hoteller og flyselskaber tallet 13 over, når det gælder henholdsvis værelsesnumre og rækkenumre. Desuden har enkelte lufthavne også valgt at droppe gate nummer 13, og man kan finde sygehuse, der ikke bruger tallet 13 på en operationsstue.

Ifølge myten er det heller ikke en god idé, at begynde et arbejde på fredag den 13., for så er myten, at det aldrig bliver færdigt. Man skal heller ikke blive gift på en fredag eller den 13. i måneden, for så vil ægteskabet blive barnløst. Desuden skulle det være en dårlig idé at klippe hår eller negle en fredag, da den kommende uge i så fald vil bringe ulykke.

Jesu død spiller en rolle
Og så er der den gamle overtro om, at man ikke skal sidde 13 til bords. For hvis man gør det, så vil en ved bordet dø inden for det næste år. Den idé stammer på mange måder fra Jesus og hans 12 disciple ved den sidste nadver.

Og det er ikke den eneste del af fredag den 13.-myten, der er knyttet til Jesus. Fredag har også fået et uheldigt ry i den kristne del af verden, da Jesus døde på netop en fredag. Den vi alle kender som Langfredag.

Men også længere fremme i historien er der eksempel på, at fredag og månedsdatoen den 13. er en uheldig kombination.

Tilbage i 1307 på fredag den 13. oktober var det også en historisk dårlig dag for de efterhånden verdensberømte Tempelridder, der på ordring fra den franske kong Philip IV, blev forsøgt masseudryddet.

En begivenhed som mange tilskriver begyndelsen på overtroen omkring netop fredag den 13.

Men den præcise årsag til, hvorfor fredag den 13. er blevet en ulykkesdag kan ikke fastslås til et specifikt sted eller tidspunkt.

Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy
»Man kan ikke forklare, hvornår og hvorfor fredag er blevet forbundet med ulykke. Ofte er uheldige historier om fredage gået fra mund til mund og er først senere blevet nedskrevet fra 1800-tallet og frem, hvor man begyndte at skrive sagn og fortællinger ned«, siger Else Marie Kofod, der er overarkivar og leder af dansk Folkemindesamling, til videnskab.dk.

Men sammenkædningen af fredag og datoen den 13. skal nok ses som forholdsvis ny. Blandt andet takket være Hollywood som har været med til at beskrive dagen som en ekstra uheldig og ikke mindst givet den et uhyggeligt drej. Hvor mange har ikke gyst over Jason Voorhees i filmserien med netop navnet ’Fredag den 13.’?

I øjeblikket er der lavet 11 film i serien. Og mon ikke de på et tidspunkt når den 13.?

For lige at føje lidt ekstra til uhyggen omkring tallet 13 kan det nævnes, at flere af verdenshistorien mest berygtede seriemordere blandt andet Jack the Ripper, Charles Manson, Theodore Bundy – og selvfølgelig Jason Voorhees – alle har 13 bogstaver i deres navne.

En sidste krølle på halen omkring fredag den 13. er, at man ifølge det amerikanske instititut for fobier kan finde omkring 20 millioner amerikanere, som er bange for datoen.