De fleste danskere har netop været et smut til sydens sol, og det betyder i manges tilfælde en lille flytur. Men hvordan står det til med bakterierne ombord?

Konklusionen er - næppe overraskende for de fleste - at lufthavne og fly er mere beskidte end dit hjem. Spørgsmålet er bare, hvor der er flest af dem.

Det har hjemmesiden Travelmath undersøgt ved at teste de overflader, folk er i kontakt med under en rejse. Der er indsamlet 26 prøver fra fem forskellige lufthavne og fire forskellige flyvninger hos to luftfartsselskaber.

Fire steder ombord på flyene var der særligt mange bakterier: Skyl-ud-knappen på toiletterne, aircondition-knappen over hvert flysæde, spændet på sikkerhedsbæltet og på klap-ned-bordet.

Læs også:

I lufthavnene var det knappen på vandfontænerne og låsene på toiletdørene, der var mest bakteriebefængte.

Det er nærmest et slaraffenland for de små organismer, fordi der konstant er nye destinationer og passagerer.

Ét sted indtager dog ubetinget titlen som det klammeste: Nemlig klap-ned-bordet. Det er stedet, alle rør ved. Hænder, mad, drikkevarer, bøger, computere og babylegetøjet, som højst sandsynligt har været en tur inde i munden. Der er faktisk dobbelt så mange bakterier på klap-ned-bordet som vandfontænerne, der løber med anden pladsen.

Læs også:

Undersøgelsen fortæller intet om, hvilken type bakterier der er tale om. Men det var muligt at konstatere, at alle prøverne var negative for E. coli-baktier, som kan være sygdomsfremkaldende og bl.a. kan give diarré.

Foto: Travelmath
Vis mere

»Det hele kommer an på den mængde af bakterier, man er udsat for, og om den indeholder uacceptabel høj risiko for smitte,« siger Charles Haas, der er professor i miljøteknik på Drexel University i Philadelphia, USA til CBS News.

Vi skal altså derfor ikke frygte alvorlige sygdomme forårsaget af MRSA eller E. coli, for det ville kræve en omfattede mængde bakterier, som er svær at opnå på en flyvetur, slår professoren fast.

Læs også:

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er det ikke superbakterier eller dødelige vira-typer, der bliver registreret som alvorlige sygdomstilfælde på flyene. Det er derimod børnesygdomme som mæslinger, røde hunde, kighoste og meningitis.

Konklusionen på Travelmaths undersøgelse er, at bakterierne lever bedst på de overflader, personalet ikke rengør hyppigt. Og det er åbenbart stedet, hvor flypassagerer indtager sin mad. Det kan derfor tyde på, at der er brug for mere tid til rengøring mellem flyvningerne - og især omkring sædearealerne.

I sidste ende er god, personlig hygiejne bedste løsning, hvis man vil undgå nogle af de mange bakteriebomber. Man må altså være flittigt til at vaske hænder eller bruge håndsprit.

Læs også:

De mest beskidte overflader på fly og i lufthavne:

1.  Klap-ned-bordet: 2.155 CFU* pr. kvadrattommer
2.  Knappen på vandfontæner (i lufthavnen): 1.240 CFU pr. kvadrattommer
3.  Aircondition-knappen: 285 CFU pr. kvadrattommer
4.  Skyl-ud-knappen: 265 CFU pr. kvadrattommer
5.  Spændet på sikkerhedsbæltet: 230 CFU pr. kvadrattommer
6.  Låsen til toiletdøren (i lufthavnen): 70 CFU pr. kvadrattommer
*CFU er antallet af bakterier, der kan danne såkaldt levedygtige kolonier

Foto: Travelmath
Vis mere