Den mest velkendte årsag til at have sex - at reproducere sig - er ikke den eneste årsag til at vi kravler under dynen sammen. Forskere har fundet endnu en videnskabelig årsag til, at sex er godt for fremtidens generationer.

Et hold forskere fra University of Stirling har stillet spørgsmålet: Hvorfor har visse arter egentlig sex, når det kan lade sig gøre for dem at reproducere sig uden?

For visse arter er sex en tidsrøvende og energikrævende handling, der ikke nødvendigvis giver mening, når de kan klone sig selv uden. Det gælder forskellige arter inden for både planter og dyr, eksempelvis komodovaraner og søstjerner. Hos de arter, hvor hunner kan reproducere sig selv, bør der være en stor overvægt af klonet afkom, mener forskerne.

Derfor satte forskerne sig for at undersøge 6.000 vandlopper, da de er en art, der kan reproducere sig selv på begge måder - både med og uden sex. Vandlopperne blev fanget i naturen, hvorefter man undersøgte modervandloppernes afkom, når de havde reproduceret sig på begge måder.

Doktor Stuart Auld var en af forskerne i undersøgelsen, og han fortæller til University of Stirlings hjemmeside, at man undrede sig over, at vi ikke lever i en verden med flere klonede organismer.

Resultaterne fra undersøgelsen kan give et svar på, hvorfor:

»Ved at sammenligne både klonede og seksuelt fremstillede døtre fra den samme mor, fandt vi ud af, at seksuelt fremstillet afkom nemmere kan modstå infektioner end klonisk fremstillet afkom. Det evige behov for at undgå sygdomme kan forklare, hvorfor sex forbliver i naturen på trods af dens konsekvenser,« fortæller Stuart Auld til University of Stirlings hjemmeside.