Fire piger har fået indopereret kunstige vaginaer, dyrket i et laboratorium. Her kan du læse, hvordan det lykkedes forskerne at få pigernes underliv til at fungere normalt.

Det er for første gang lykkedes amerikanske forskere at indoperere kunstigt fremstillede vaginaer i mennesker.

Vaginaerne er blevet syet ind i fire 13-18-årige piger, som på grund af den genetiske lidelse Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom – også kaldet vaginal aplasi – er født uden normale kønsorganer. Da pigerne i 2005 kom med i forskningsprojektet, kunne ingen af dem menstruere eller have et normalt sexliv.

Du kan se en video med de kunstige vaginaer hos Videnskab.dk.

I dag kan pigerne både mærke lyst, blive naturligt våde og have smertefrit samleje. Én af dem – der ret forståeligt ønsker at være anonym – siger til BBC, at »jeg føler mig virkelig heldig, for jeg har et normalt liv nu, helt igennem normalt.«

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Jeg har fundet G-punktet

Forskere har tidligere fremstillet kunstige organer som for eksempel luftrør, som er blevet opereret ind i patienter, men de nye vaginaer er de mest komplicerede organer, der hidtil er blevet lavet i et laboratorium.

- Meget af det vi laver lige nu kan sagtens overføres til patienter, som har deforme eller unormale organer af mange andre årsager. Den mest åbenlyse er kræft, men også patienter, som måske har fået en skade i det område af kroppen, siger leder af Wake Forest Baptist Medical Center's Institute for Regenerative Medicine, professor Anthony Atala.

Læs også hos Videnskab.dk: Mystisk lidelse gør vagina til lukket land

Landevindingen vækker begejstring hos eksperterne, blandt andre professor Martin Birchall fra University College London, der tidligere har været med til at dyrke kunstige luftrør.

- Forfatterne har ikke bare behandlet flere patienter med svære kliniske problemer, men også taget livtag med nogle af de vigtigste spørgsmål, når vi taler udvikling af væv-teknologi.

Professoren påpeger dog også, at der går lidt tid, før metoden kan bruges i større skala, blandt andet fordi metoden skal testes flere gange, og fordi det er vigtigt at følge patienterne i længere tid for at finde eventuelle bivirkninger.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dyreriget er fyldt med ’pervers’ sex

Kvinders nydelse er mere end klitoris

Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi