Nye opdagelser ved det kæmpemæssige ¨Antikythera-vrag i det græske øhav viser, at det sunkne skiv er det største antikke vrag i verden. Dykkere har gjort en række imponerende fund i forbindelse med en ny undersøgelse af vraget.

I 1900-tallet fandt nogle fiskere et skibsvrag på bunden af Det Ægæiske Hav, ved den lille græske ø Antikythera, som det sunkne skib efterfølgende blev opkaldt efter.

Forskere har siden da anslået, at skibet sank omkring 70 og 60 år f.kr. Nu har en ny ekspedition til Antikythera-vraget afsløret, at der er langt flere skatte at komme efter, end man i første omgang fandt i 1900-tallet.

Se en video fra udforskningen af skibsvraget hos Videnskab.dk.

Vraget gemte på skatte i lastrummet, blandt andet bronzestatuer, smykker og møbler. Det mest utrolige fund fra vraget anslås dog uden sammenligning at være 'Antikythera-mekanismen', en avanceret klokkemekanisme som siges at være den første kendte analoge datamaskine.

Dengang skibet første gang blev opdaget og undersøgt, var det dog en ekstremt risikabel affære, eftersom teknologien ikke var særlig veludviklet på daværende tidspunkt.

Læs også hos Videnskab.dk: Dykkere gør deres livs fund i en undersøisk hule

Efterforskningen af det store vrag var dengang derfor ekstremt risikabelt, og to dykkere endte med lammelser, mens en tredje døde i forsøget, skriver det amerikanske Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), som står bag den nye undersøgelse.

Forskerne har nu opdaget, at Antikythera-vraget dækker over et langt større område end først antaget. Derudover har man fundet 50 meter lange skibsplanker, der antyder, at skibet var større, end man hidtil har troet.

Læs også hos Videnskab.dk: Ny verdensrekord: Så dybt kan et menneske dykke

»Resultaterne viser, at dette er det største antikke vrag, der nogensinde er opdaget. Vraget er 'den antikke verdens Titanic',« siger marine-arkæolog Brenden Foley fra WHOI.

Ved udgravningerne har man blandt andet fundet et anker og bronzerede reb, der har overlevet 2.000 år på havbunden. Derudover har man fundet et stort bronzespyd, der er 2,1 meter langt, 6 centimeter i diameter og har en vægt på 10,3 kilo. Da spyddet er for stort til at have været et reelt våben, vurderer forskerne, at det må have været en del af en statue, som man tidligere har fundet rester af på havbunden.

Forskerne har benyttet sig af højteknologisk udstyr til udgravningerne, bl.a. en speciallavet metallisk dykkerdragt, der kan fungere helt nede på 300 meters dybde i op til 50 timer.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Top 5: Gale forskere, der seriøst ofrede sig for videnskaben

Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklophest