Øvest ses, hvordan vovehalsen Nik Wallendas oldefar - Karl Wallenda - på tragisk vis mislykkes med et stunt. Nu sætter Nik Wallenda igen livet på spil.

Den verdensberømte vovehals Nik Wallenda har før gået på line over legendariske seværdigheder som Grand Canyon og over Niagara-vandfaldene uden sikkerhedsnet - og med kun sig selv og sin balancestang at stole på.

Nu sætter Nik Wallenda igen livet på spil, når han går over en wire i 180 meters højde i Chicago, USA, der er kendt som 'vindens by'. Han går over den amerikanske storbys gader natten til mandag 3. november dansk tid i en begivenhed, der bliver sendt live på Discovery.

Wallenda-familen er en berømt familie af artister, men ikke alle har haft samme succes som Nik Wallenda. Karl Wallenda, der er Niks oldefar, mistede livet, da han gik mellem to bygninger i Puerto Rico i 1978.

Nik Wallenda blev født året efter ulykken og nåede aldrig at kende sin oldefar, men Karl Wallenda har alligevel haft en stor indflydelse på sit oldebarn.

BT har eksklusivt fået mulighed for at interviewe den amerikanske vovehals forud for begivenheden i Chicago.

- Min oldefar, Karl, var en kæmpe inspiration og er en kæmpe inspiration i mit liv. Nok den største. Jeg gør alt, hvad jeg gør på grund af ham. Han har banet vejen for mig, siger Nik Wallenda.

Nik Wallenda har selv gået nøjagtig samme tur som oldefaren Karl faldt i døden fra.

- Jeg har været tilbage for at gå den samme vej, der tog hans liv. Jeg gjorde det sammen med min mor for flere år siden. Jeg gør, hvad jeg gør på grund af ham. Ikke så jeg kan overgå ham, men for at ære ham, siger den verdensberømte vovehals.

Her krydser Nik Wallenda Grand Canyon 24. juni 2013 på en fem centimeter bred wire.
Her krydser Nik Wallenda Grand Canyon 24. juni 2013 på en fem centimeter bred wire. Foto: Gilles Mingasson/Getty Images fo
Vis mere

En onkel til Wallenda er også kommet galt af sted. Han overlevede at falde fra linen to gange, og stoppede mens han stadig havde livet i behold.

- Jeg havde en onkel, der faldt ned fra linen med en pyramide af mennesker i 1962 i Detroit. Da pyramiden faldt var han den eneste, der holdt fast med hænderne i linen. Han så to familiemedlemmer falde i døden og en blive lam. Tre måneder senere vendte han tilbage for at øve pyramiden igen. De øvede kun tre meter over jorden, men linen skred under dem, og han faldt ned. Hans kæbe ramte linen, og alle hans tænder blev slået ud. Der besluttede han, at han ikke ville gå på line mere. Han stoppede og blev skolelærer, fortæller Nik Wallenda om sin onkel Gunther Wallenda.

Livet på linen

For Wallenda-familen er de halsbrækkende ture over metalwiren blot endnu en dag på kontoret, og uheldene fra fortiden plager ikke familien.

- Det er svært for folk, der ikke er opvokset i min familie at forstå, men min oldefar sagde, at livet er på linen, alt andet er bare ventetid. For vores familie er det vores liv at gå på line, og det er en normal ting for os at gøre. Jeg har 15 familiemedlemmer, der går på line, mine tre børn inkluderet, siger Nik Wallenda.

Den verdenskendte vovehals har hele sin familie med hver gang han udfører et 'stunt', hvad enten det er over Grand Canyon, Niagara-vandfaldene eller fra høje bygninger i Chicago.

Her ses Nik Wallenda på vej over Niagara Falls i staten Ontario 15. juni 2012
Her ses Nik Wallenda på vej over Niagara Falls i staten Ontario 15. juni 2012 Foto: MARK BLINCH
Vis mere

-  Det ville være en større udfordring for mig, hvis min familie ikke var der. Jeg har brug for deres støtte. Under min træning kommer min kone hen og skubber til mig, når jeg har bind for øjnene eller skubber til min balancestang og ryster linen. Hun vil være helt sikker på, at jeg kommer over på den anden side, siger Wallenda.

Nik Wallenda har tre børn på henholdsvis 16, 13 og 11 år.

- Mine børn ville gå i panik, hvis de ikke kunne se mig. De ville tro, der var noget galt. De er med ved hver begivenhed, og derfor er det normalt for dem. Ofte spiller de spil, sender beskeder til deres venner eller står og fjoller, imens jeg går over linen. Det er livet for dem. Det er, hvad far gør, fortæller han.

I vindens by

Nik Wallenda har valgt at gå turen på line i Chicago netop på grund af, at byen er kendt som et sted med meget blæst.

- Man skulle tro, at de fleste, der går på line, ikke vil have noget at gøre med Chicago. Men det er lige, hvad der tiltrækker mig. Jeg elsker at udfordre mig selv, siger Nik Wallenda.

Nik Wallenda er velforberedt til turen over Chicagos gader, og han har en plan for, hvad der skal ske, hvis noget går galt.

Nik Wallenda på toppen af en bygning i Chicago, hvor han skal gå på line natten mellem søndag den 2. november og mandag den 3. november. (Foto: SBS Discovery)
Nik Wallenda på toppen af en bygning i Chicago, hvor han skal gå på line natten mellem søndag den 2. november og mandag den 3. november. (Foto: SBS Discovery)
Vis mere

- Jeg har før gået i vindstyrker på næsten 200 kilometer i timen i et sikkert træningsmiljø, og jeg træner ofte med vindstyrker på 110-130 kilometer i timen. Det er svært at sige, hvor meget det kommer til at blæse i Chicago, men hvis der er vindstød på mere end 80 kilometer i timen, så sætter jeg ikke en fod på linen. Så ville jeg vente til det stilnede af, fortæller vovehalsen.

Den amerikanske vovehals har trænet i at gribe fat i linen og kan hænge i sine arme i 20 minutter uden hjælp. Når han skal gå på line i Chicago, er planen, at kommer han i problemer på grund af eksempelvis stærk vind, kan han gribe fat i linen og hænge, indtil der kommer hjælp. Sikkerhedsfolk er klar på hver side af linen og kan hjælpe Wallenda inden for et minut til halvandet.

- Jeg har gået på line, siden jeg var to år gammel, så jeg er komfortabel selv i ekstreme situationer. Da jeg gik over Grand Canyon, blev jeg ramt af vindstød på 77 kilometer i timen. Niagara-vandfaldene var også meget ekstremt, fordi der var så meget fugtighed i luften, og sigtbarheden var utrolig lav. I Chicago kommer det til at handle om, at linen er sat rigtigt op, hvis linen er sat som den skal, kan jeg gå selv i stærk vind. Jeg er desuden overbevist om, at skulle der ske noget med mig under turen over, så kan jeg gribe fat i linen og holde fast, fortæller vovehalsen fra USA.

       Fakta om stuntet i Chicago:

  • Begivenheden foregår klokken 01:00 mandag den 3. november dansk tid. Den bliver vist live i 220 lande.
  • Turen på line over Chicago foregår af to omgange. Første strækning er på 122 meter og den sidste er på 30 meter. Der er ikke noget sikkerhedsnet.
  • Wallenda starter med at være 168 meter over jorden og bevæger sig op af linen og ender på 183 meter på det højeste.
  • En del af turen er med bind for øjnene.
  • Linen er lidt under 2 centimeter bred.