Et gen, der fortæller hjernen, at den skal stoppe med at spise og begynde at motionere, er blevet fundet af forskere. Genet, som findes i orme og minder om et, som mennesker allerede har, kan hjælpe med at bryde den onde cirkel med overspisning og for lidt motion, skriver Daily Mail.

Ikke mindst fordi, genet påvirker følelsen af mæthed og trangen til at sove efter et måltid, viser et studie.

Eksperter mener, at fundet kan åbne op for muligheden for, at der kan udvikles et medikament, der kan hjælpe med at kontrollere fedme ved ganske enkelt at mindske appetitten.

Genet er opdaget af danske og australske forskere og virker på den måde, at det kontrollerer signaler fra hjernen til tarmene. Forskerne brugte en såkaldt rundorm, en Caenorhabditis elegans, fordi dens hjerne er ganske simpel.

Professor Roger Pocock, der står bag studiet på Monash University i Melbourne, fortæller, at når tarmene hos ormen har oplagret nok fedt, vil dens hjerne modtage et signal om at stoppe med at bevæge sig, hvilket gør, at ormen falder i søvn.

»Når dyr får en næringsfattig kost, leder de efter mad ved at bevæge sig rundt i deres miljø. Men når de er velernærede har de ikke behov for at bevæge sig rundt på samme måde, og derfor forholder de sig i ro og falder i søvn,« forklarer han til Daily Mail.

Illustration af ormen Caenorhabditis elegans.
Illustration af ormen Caenorhabditis elegans. Foto: Scanpix
Vis mere

Roger Pocock fortæller, at rundormen og mennesket deler op mod 80 procent af deres gener og omkring halvdelen af de gener, som vi ved har forbindelse til sygdom hos mennesker.

»Fordi rundorme deler så mange af deres gener med mennesker, er de et godt udgangspunkt at forske i og få en bedre forståelse af processer, som for eksempel forbrænding og sygdomme hos mennesker,« siger han.

Når ormene fik serveret sund mad uden sukker og fedt, begyndte de at bevæge sig rundt for at finde mad med netop det indhold. Men når de fandt det, så fik deres tarme hurtigt nok og aktiverede derved dele af hjernen, der fik ormen til at falde i søvn.

Genets rolle blev opdaget ved at analysere ormens neuroner enkeltvis og samtidig overvåge dens reaktioner på mad. Hos pattedyr – inklusive mennesker – giver en god kost en anden reaktion end mad med lavt næringsindhold. En kost fyldt med fedt og sukker kan stimulere overspisning, som kan føre til overvægt.

Det er første gang, at tilføjelsen af et gen har påvirket spisning og aktivitet, fortæller Roger Pocock, selvom genet tidligere er blevet forbundet med kontrol af fedme. Men nu da effekten er bevist hos ormen, er han optimistisk og mener, at der på et tidspunkt kommer en pille, der kan behandle overvægt.