De islandske underdogs har overrasket alt og alle ved EM-slutrunden, hvor de sensationelt spiller kvartfinale søndag. Og det er ikke kun på grønsværen, vikingerne kan overraske. 

De seneste år har det været korrupte politikere, finanskrise og vulkanudbrud, som mange har forbundet landet med. I hvert fald hvis man skal tro Googles oversigt over mest søgte ord i forbindelse med "Island".

Men nu er det en helt anden, glædelig historie, der igen har hevet landet frem i bevidstheden hos mange europæere. Nemlig fodboldlandsholdets overraskende præstation til EM, hvor debutant-nationen overraskende gik videre fra den indledende pulje, og nu ligefrem er klar til kvartfinalen.

Jublen over underdogsenes præstationer har for længst bredt sig fra Island til Danmark, hvor et hav af danskere glædeligt hepper med og genopdager det stavnsbånd, som knyttede de to lande sammen førhen.

Men såvel som der er ligheder, er der også forskelle. Berlingske har her samlet 5 særegne ting ved islændingene, som du (måske) ikke var klar over:

Et levn fra fortiden

Det islandske sprog med alle dets krummelurer er det tætteste, vi i dag kommer på det sprog, der blev talt i Skandinavien for 1.000 år siden.

Konkret betyder det, at islændinge har en klar fordel, når det gælder om at læse og forstå gamle skrifter. De er nemlig det folk i Norden, der har nemmest ved at forstå tekster, der er op til 800 år gamle.

Efternavne afslører familieforhold

Et islandsk efternavn angiver typisk både, hvad ens far hedder og hvilket køn man er.

Efternavnet indledes med farens navn og følges for piger af  ”dottir”, som på danske betyder datter,  mens drenge får ”son”, der betyder søn på dansk. Kender man af den ene eller anden årsag ikke navnet på faren, bliver barnet opkaldt med morens fornavn.

Det har folkene på den norske avis VG haft en del sjov med, og har udviklet en navnegenerator. Ved at indtaste sit fornavn, køn og fars navn kan få sit ”islandske navn”. Lyder det sjovt? Så kan du via linket her gå ind og se, hvad du ville hedde, hvis du var islænding.

En bemærkelsesværdig delikatesse

En af de mest traditionelle delikatesser på Island er fårenosser. Ja, du læste rigtigt.

Berlingskes udsendte har endnu til gode at sætte tænderne i et par af dem, men efter sigende skulle de lugte af en blanding af blåskimmelsvamp, vådt tøj og muggent sommerhus. Og fordi de ligger i valle, før de serveres, får de en syrlig smag.

Er tanken om fårenosser for meget, eller har man efter en smagsprøve bare lyst til at udvide til andre specialiteter, serverer islændingene også både fårehjerne og fåreøjne.

Dating-app afslører slægtsbånd

Med en befolkning på blot 330.000 personer er risikoen for at date en, man er i familie med markant større end i de fleste andre lande.

For at komme det problem til livs har tre ingeniører derfor udviklet en dating-app til islændinge, så de lige kan tjekke, hvor tæt relationen er til deres udkårne, før de når for lang.

App'en er koblet op på en database, der indeholder genetisk information på samtlige islændinge. Den hedder Skyldleikur, der oversat betyder noget ala "slægtsleg", og har ifølge flere internationale medier allerede været en stor succes blandt islændingene.

Cola-elskende vikinger

Der skal noget til for at skylle øens mange særegne delikatesser ned, og hvis man skal tro statistikkerne, sker det ofte med en god, klassisk Coca Cola.

Islændingene er nemlig det folkefærd i verden, der drikker mest Coca-Cola pr. capita. Og der er tale om en førsteplads, som befolkningen stædigt har holdt fast i over flere år.