Gennembrud: Amerikanske forskere har skabt kunstigt liv

Frankenstein-monstret venter ikke lige om hjørnet, men der er alligevel tale om et kæmpe gennembrud på vejen mod at skabe kunstigt liv. Den amerikanske forsker Dr. Craig Venter er berømt og berygtet som Vietnam-veteran og tidligere strandbums, der har væltet verden med sin banebrydende forskning. Han var blandt de første til at kortlægge menneskets dna og står nu i front for forskerholdet, der har brugt 15 år på at skabe en kunstig celle. Eller rettere sagt: Dr. Venter har skabt liv - bygget det helt fra bunden. Intet mindre end en sensation. Han har også fået tilnavnet 'Dr. Gud'. - Det er en kliche, der følger med hvert videnskabeligt gennembrud, især indenfor biologi, svarer han på britiske The Independents spørgsmål om, hvorvidt han virkelig leger Gud. - Videnskab handler om at forstå livet på dets mest basale niveau og bruge den viden til gavn for menneskeheden, understreger han.

'Synthia'

Gennembruddet handler helt grundlæggende om, at man for første gang har lavet en levende celle, der er 100 pct. skabt af et syntetisk kromosom. Den kunstige celle er sprællevende og i stand til at reproducere sig selv. Skabelsen af den nye livsform, der ifølge Daily Mail har fået øgenavnet 'Synthia', baner vejen for at lave bakterier, der bl.a. kan revolutionere medicinal-industrien og skabe alternativ energi.

På grænsen af det mulige

- De har opnået noget på grænsen af, hvad der er menneskeligt muligt, med den viden og den teknologi vi har til rådighed i dag, siger professor Steen Rasmussen fra SDU til Videnskab.dk. Hans vurdering er, at gennembruddet giver mulighed for at programmere celler til at gøre, som det passer en. - På sigt kan man designe mikroorganismer, som er skræddersyet til særlige formål. For eksempel til at omdanne CO2 til grus, forklarer Steen Rasmussen. Mange skælver selvfølgelig allerede af frygt for, at den nye viden vil betyde verdens undergang - præcis som i science fiction-filmen 'I am Legend'. At den nye viden kan blive misbrugt til f.eks. at skabe det ultimative biologiske våben. Men professoren forsikrer, at der endnu ikke er grund til frygt. - De fleste anvendelser af levende teknologi ligger ikke lige om hjørnet. Men vi er nogle, der allerede nu bliver nødt til at tænke på, hvad det kan føre til, siger han.