Du har måske undret dig. Hvorfor peger menneskers øjne fremad i stedet for at sidde ude på siden af hovedet, ligesom hos mange dyrearter?

Det spørgsmål stiller en læser af Ingeniøren, Morten Pedersen, og der er faktisk en rigtig god forklaring.

Mennesket har nemlig en størrelse, der gør, at vi ikke har så mange naturlige fjender. Derudover er vi også omnivorer, hvilket vil sige, at vi både spiser kød og grønt, og derfor er det overlevelsesmæssigt smartest at have øjnene foran ligesom et rovdyr, fortæller zoolog i Zoologisk Have Christina Hvilsom til Ingeniøren.

Læseren Morten Pedersen mener, at det ville give mening for mennesket at have øjne på siden af hovedet, fordi vi oprindeligt var byttedyr. Men det afviser zoologen.

Hun pointerer også, at vores nærmeste slægtninge historisk set er neandertaleren, denisovan og andre tidligere menneskeformer, som grundlæggende har det samme ansigtsdesign som mennesket.

Vi skal meget langt tilbage i evolutionens udviklingshistorie, hele 65 millioner år, for at finde en forfader, der havde øjne på siden af hovedet.

Denne forfader har lignet træspidsmusen, men hvor træspidsmusen er tilpasset til et liv i træerne, hvor de lever af grønt og insekter og derfor har øjne på siden af hovedet, har mennesket udviklet sig i en meget anderledes retning, hvor det samme design ikke har givet mening.