Danske forsker er i færd med at løse skelettes gåde.

For 2.000 år siden sejlede et handelsskib lastet med luksusvarer fra Lilleasien mod Rom. Men ved den græske ø Antikythera ramte ulykken. Skibet sank, og besætningen druknede.

Men nu er et af de ulykkelige ofre dukket frem til overfladen igen. Arkæologer har nemlig fundet et menneskeskelet i det gamle skibsvrag, skriver Nature.com ifølge Videnskab.dk.

»Vi er begejstrede. Vi kender ikke til noget andet som dette her,« siger Brendan Foley, som er undervandsarkæolog ved Woods Hole Oceanographic Institution og en af lederne af udgravningen, til Nature.com.

Læs mere på Videnskab.dk: Antik regnemaskine holdt styr på OL

Meget velbevarede knogler

Knoglerne er overraskende velbevarede og tæller et delvist kranium med tre tænder, to armknogler, adskillige ribben og to lårknogler, som alle ser ud til at stamme fra den samme person.

Personen har forskerne døbt Pamphilos, og han er med stor sandsynlighed en mand, som ved sin død var et sted mellem de sene teenageår og begyndelsen af 20’erne, skriver The Guardian.

»Vi tror, at han var fanget i skibet, da det sank, og han må være blevet begravet meget hurtigt, ellers ville knoglerne være forsvundet nu,« siger Brendan Foley til The Guardian.

Læs mere på Videnskab.dk: Historiske skatte fundet ved den antikke verdens Titanic

​​Kan blive de første DNA-analyser på skibsvragsoffer

Skelettet giver arkæologerne mulighed for at lære mere om de folk, som var ombord på skibet fra det første århundrede før vor tidsregning.

Som hjælp til netop den opgave sendte arkæologerne bud efter dansk assistance.

Adjunkt Hannes Schroeder fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet er ekspert i oldtids-DNA-analyser, og han venter på nuværende tidspunkt på tilladelse fra de græske myndigheder til at kunne begynde flere analyser af knoglerne for at finde mere DNA. Det vil kunne fortælle om for eksempel hår, øjenfarve eller geografisk oprindelse på det 2000 år gamle lig.

Læs mere på Videnskab.dk: Athens ældste flådeanlæg fundet af dansk arkæolog

Lykkes det, er det første gang, den type analyse udføres på et antikt skibsvragsoffer.

»Dette er uudforsket farvand. Jeg har aldrig arbejdet med nedsunkede jordiske reste som disse før,« siger Hannes Schroeder til The Guardian.

»Vi ved ikke, om det virker, før vi prøver, men det er helt sikkert forsøget værd.«

Se en video af, hvordan knoglerne blev fundet fra dybet, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Fra finner til fingre: Forskere finder vigtigt led i evolutionen

Neandertalerne skabte perler og figurer

Aarhus-forsker vil forlænge barndommen