Hvad går online-spillet ‘Blue Whale’ ud på - og er der i virkeligheden tale om en morbid vandrehistorie?

Spillet ‘Blue Whale’ er kendt fra Rusland, hvor op mod 180 unge under 18 år angiveligt har begået selvmord på kommando fra anonyme personer på internettet.

I de vestlige medier blev fænomenet slået hen som sejlivede rygter startet af fantasifulde spekulanter - indtil to spanske piger uafhængigt af hinanden forsøgte at tage livet af sig som følge af samme leg.

Spanske pigers selvmordsforsøg

Torsdag den 27. april fandt de spanske myndigheder en 18-årig kvinde liggende forslået på togskinnerne under en bro nær byen Albufeira.

Redderne opdagede hurtigt, at kvinden selv var sprunget, og at hun allerede før springet havde gjort yderligere skade på sig selv: På højre håndryg stod der skrevet 'Sim', der er portugisisk og betyder 'ja', og på venstre ben fandt de koden ‘F57’. Begge ord var ridset ind i kødet med en skarp genstand.

Den unge kvinde fortalte efterfølgende, at hun havde meldt sig til selvmordslegen 'Blue Whale' via internettet.

Allerede dagen efter skete der endnu en ulykke, der kunne tyde på, at ‘blåhvalen’ for alvor er strandet i de unges bevidsthed: Et andet sted i Spanien, denne gang i Barcelona, havde en 15-årig pige ligeledes forsøgt at tage livet af sig og forældrene fortalte, at deres datter via internettet var stødt på et mærkværdigt fænomen.

Det russiske 'Blue Whale'-selvmord: 15-årige Yulias sidste hilsen var et billede af en svævende blåhval med teksten 'slut'.
Det russiske 'Blue Whale'-selvmord: 15-årige Yulias sidste hilsen var et billede af en svævende blåhval med teksten 'slut'.
Vis mere

Spillet, der dræber

Ifølge BBC er 'Blue Whale' navnet på en bizar internet-leg, der angiveligt får teenagere til at begå selvmord under mystiske omstændigheder.

Via de sociale medier får de unge kontakt til en kurator, der gennem 50 dage giver ‘deltagerne’ daglige opgaver såsom at stå op midt om natten for at høre dyste sange eller at ridse ord og billeder ind i huden med skarpe genstande. På den halvtredsenstyvende dag får de medvirkende så deres sidste opgave:

At tage livet af sig.

'Blue Whale'-reglerne: 'Deltagerne’ får daglige opgaver såsom at ridse ord og billeder ind i huden med skarpe genstande.
'Blue Whale'-reglerne: 'Deltagerne’ får daglige opgaver såsom at ridse ord og billeder ind i huden med skarpe genstande. Foto: Privat foto
Vis mere

Kendt fænomen i Rusland

Fænomenet 'Blue Whale' er kendt fra Rusland, hvor op mod 180 selvmord i perioden november 2015 til april 2016 er mistænkt for at være udført som følge af den uhyggelige leg. Den påstand er ikke verificeret af myndighederne, men den russiske bestyrelsesformand på Institut for Internetudvikling, German Klimenko, erkender, at fænomenet er et problem.

I et interview med det russiske medie Izvestia fortæller han, at den bizarre leg i sig selv ikke er ny: Engang gik den under navnet ‘Green Cat’, men for 15 år siden var det nemmere for myndighederne at forfølge bagmændene, da det var sværere for dem at gemme sig bag krypterede IP-adresser, så ‘indtil vi forstår [omfanget af] situationen, kan vi ikke bekæmpe den,’ siger interneteksperten.

Mulig bagmand anholdt

Antallet af unge, der har begået selvmord som følge af ‘Blue Whale’-legen kan ikke bekræftes, men det russiske online-medie Nova Yagazeta mener at vide, at flere af de unge havde det til fælles, at de var medlem af den samme type online-netværk, der alle hører under temaet 'Sea of Whales', der på dansk kan oversættes til 'et hav af hvaler'. Andre steder er gruppen omtalt som ‘Group of Death’ - altså ‘dødsgruppen’.

Selvom netværkets omfang ikke kendes, lykkedes det dog de russiske myndigheder i november sidste år at finde frem til og anholde 21-årige Philip Budeikin - kendt under navnet Filip Lis - som man mente stod bag mindst otte grupper på de sociale medier, hvor han opfordrede til og promoverede selvmord. Årsagen skulle angiveligt være annoncekroner.

Philipp Budeikin i retten i Rusland. Han stod bag mindst otte grupper på de sociale medier, hvor han opfordrede til - og promoverede - selvmord.
Philipp Budeikin i retten i Rusland. Han stod bag mindst otte grupper på de sociale medier, hvor han opfordrede til - og promoverede - selvmord.
Vis mere

Morbid vandrehistorie

Det er et ‘hønen eller ægget?’-spørgsmål, om ‘Blue Whale’ er en reel leg eller om der blot er tale om en sejlivet vandrehistorie, der efterfølgende er blevet til en leg.

BuzzFeed News har talt med administratoren bag en af de største selvmordsgrupper på VKontakte, ‘Belaya Tuchka’, der - ligesom Philip Budeikin - fortæller, at han alene har oprettet gruppen for at få likes.

Samme svar kommer fra More Kitov, der ligeledes har startet et ‘Sea of Whale’-netværk. Han fortæller, at han har været med til at hype fænomenet, så han kunne generere trafik til sin ‘fake news’-hjemmeside og dermed tjene penge.

Danmark

Der er ikke noget, der tyder på, at fænomenet - virkeligt eller ej - er nået til Danmark. BTMX har således talt med kommunikationschef hos Børns Vilkår, Tine Lund, der ikke har hørt om danske tilfælde at selvmord på baggrund af ‘Blue Whale’-legen.