Hunden er farveblind, svanen kan brække din arm, og edderkopper søger indenfor i huset, når det bliver efterår. Sandt eller falsk? Læs hvad dyrenørden Anders Kofoed mener.

Dyreverdenen er ikke, som du har fået fortalt gang på gang. Derfor vil ny bog aflive myterne.

Hunden er farveblind, svanen kan brække din arm, og edderkopper søger indenfor i huset, når det bliver efterår. Det er viden, som de fleste har, men det er faktisk slet ikke sandt. Danskerne elsker at finde forklaringer og elsker en god historie, men mange udsagn om dyr og kryb passer slet ikke.

Dyrenørden og biologen Anders Kofoed er af en dem, som selv er gået i fælden. Endda på live-tv. Der har han sagt, at flere dør af at få en kokosnød i hovedet end af blive bidt af en haj. Men det passer faktisk ikke. Siden da har han lavet bogen ’100 myter om dyr’, som afliver mange af de myter, vi snakker om hver dag.

»Jeg håber, at folk bliver en smule klogere og en smule gladere, efter de har læst bogen. Den skal være underholdende, men man må gerne tænke over den bagefter og få en større naturforståelse. Nogle af de her myter slår altså dyrene ihjel, f.eks. når man i bedste mening sætter mælk ud til pindsvin, men de kan ikke tåle mælk,« siger Anders Kofoed.

Nogle af myterne stammer helt tilbage fra de gamle romere, fortæller Anders. Han synes derfor, det er lidt vemodigt at skulle ’aflive’ myterne.

Alligevel er det tydeligt at se, at det er vigtigt for ham at gøre danskerne klogere på dyr.

Brandmanden

Du skal tisse på en brandmands forbrænding. Det er brandmandens tentakler, som er farlige, men at tisse på forbrændingen hjælper altså ikke. Urin har omtrent den samme pH værdi som postevand, hvilket gør, at dine smerter bliver værre. Derimod skal du finde citronen op af tasken eller få skaffet noget eddike, da det kan stoppe den brændende følelse.

Hunde er farveblinde

Hunde-livet er ikke en sort-hvid film. De kan godt se farver, men ikke helt lige så godt som os mennesker. Mennesker har tre tappe i øjet, som gør, at vi kan se farver, men hunde har kun to. Hunde kan derimod se bedre i mørke end os.

En svane kan brække din arm

Svaner er slet ikke tunge eller stærke nok til at kunne brække en voksens arm. De er en af de tungere fugle, og de kan også godt nappe ud efter dig. Men brækkede arme, skal du ikke frygte.

En gås er blevet adopteret af en svanefamilie i søen i Fælledparken.
En gås er blevet adopteret af en svanefamilie i søen i Fælledparken. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Strudsen gemmer sit hoved i jorden

Myten er gammel, men ikke sand. Strudse er dumme, men de gemmer ikke deres hoved under jorden. Derimod kan det godt ligne det, når de sover. Der ligger de nemlig hovedet langs jorden helt udstrakt.

Struds i Københavns Zoo 24. juli 2004
Struds i Københavns Zoo 24. juli 2004 Foto: Brian Bergmann
Vis mere

Tyre bliver rasende af farven rød

Tyrefægtning er fortsat populært i mange lande, derfra er myten opstået. Tyre er faktisk farveblinde overfor rød og grøn, så deres temperament har intet med den røde farve at gøre. Derimod er det kappens bevægelser, som gør den rasende.

Foto: HENRY ROMERO
Vis mere

Du må aldrig røre en sommerfugl på vingerne

Sommerfuglevinger har et lag støv på sig, hvis du rører ved vingerne, forsvinder noget af støvet. Men de kan sagtens flyve videre. Støvet er små skæl, som gør, at sommerfuglen ikke bliver fanget i edderkoppespind, så det er altså en god idé at passe på vingerne.

Skader stjæler blanke ting

Du behøver ikke at være nervøs for sølvtøjet eller dit armbåndsur, hvis du er tæt på en skade. En undersøgelse fra Exeter University viser nemlig, at skader faktisk er bange for skinnende ting.

Katte lander altid på benene

Katte er gode til at vende sig i luften og lande på benene. Alligevel findes der altså flere tusinde kattevideoer på nettet, som beviser, at katten langt fra altid lander på benene hver gang.

Kamæleonen skifter farve for at skjule sig

Det er meget sjældent, at en kamæleon skifter farve for at skjule sig, derimod gør de det for at kommunikere med deres fjender og andre kamæleoner. Deres humør er også afgørende for farven, hvis de er aggressive bliver de mørkere i farverne, og hvis de er i lystigt humør bliver hannerne lyse. Udover det så kan farveskiftet være godt, når det er en kold morgen i ørkenen, hvor den bliver mørkere for at kunne optage mere varme og hen ad dagen bliver den lysere, så den ikke bliver for varm.