Han er 30 år gammel. Lænket til en rullestol, hvor han kun kan se på, mens musklerne svinder mere og mere ind.

Men den skæbne vil russiske Valery Spiridinov ikke affinde sig med.

Derfor har han ifølge engelske The Telegraph meldt sig til et usædvanligt kirurgisk eksperiment. En operation, hvor hans raske hoved skal transplanteres over på en rask krop.

»Hvis det kan lade sig gøre, får jeg min frihed igen,« siger han til bladet.

En italiensk neurokirurg, dr. Sergio Canavero, mener, at der er 90% chancer for, at operationen er en succes.

»Men selvfølgelig er der en risiko. Det kan jeg ikke benægte,« siger han.

Valery Spiridinov lider af den yderst sjældne sygdom Werding Hoffman, som ikke er mulig at behandle. Den påvirker hele kroppens muskulatur, men altså ikke brugen af hovedet. Og det vil russeren gerne have mere ud af.

Læs også:

Læs også:

Det er dog ikke alle eksperter, der deler Sergio Canaveros tro på, at eksperimentet kan lykkes, selvom en del af de teknikker, der vil indgå i operationen, allerede bruges i andre sammenhænge. Herunder fase 1, som er nedkøling af såvel patientens som donorens krop.

Men ifølge Matthew Crocker, som er neurokirurg på St. George hospitalet i London, er det især fase 2 og 3, hvor det kan gå galt.

Fase 2 er dér, hvor hovedet delvist adskilles fra kroppen og blodrårer fra de to kroppe samles med plastrør. Mens fase 3 er den, hvor rygmarven forsigtigt skæres over og hovedet flyttes over på den nye enhed.

Dernæst følger fase 4, hvor blodårer og nerver syes sammen og endelig er der fase 5, hvor den fusionerede krop og hoved holdes kunstigt i koma i adskillige uger, mens rygmarven forhåbentlig vokser sammen.

»Der er alt for mange ukendte faktorer,« siger Matthew Crocker.

Går alt efter planen, skal russiske Valery Spiridinov gennemgå operationen i 2017.