13-årige Nicholas Barclay fra Texas forsvandt sporløst fra sin familie i 1994. Tre år senere dukkede han pludselig op igen i Spanien og blev genforenet med sin familie. Men ikke alt var, som det burde være i sagen, som senere skulle vise sig at involvere løgn, snyd og bedrag på højt plan.

En sommerdag i 1994 ringede 13-årige Nicholas Barclay hjem til sin mor, efter han havde været ude og spille basketball med nogle venner. Han ville gerne hentes, men moren nåede aldrig at få sin søn i røret fordi hun var gået i seng, da han ringede. Det har efterfølgende vist sig, at hun aldrig siden kom til at tale med sin søn igen.

Nicholas Barclay vendte aldrig hjem, og han blev derefter meldt efterlyst hos politiet, der stod på bar bund i sagen om den forsvundne dreng, der flere gange tidligere havde skabt problemer med at stikke af hjemmefra. Først tre år senere i 1997, dukkede der nyt op i sagen. Ifølge LA Times modtog efterforskerne i sagen et mystisk opkald fra en mand, der påstod, at Nicholas Barclay boede på et herberg i Spanien. Denne mand påstod yderligere, at Nicholas Barclay var flygtet fra en spansk pædofili-ring, hvor han havde været holdt fanget og var blevet misbrugt i flere år.

13-årige Nicholas Barclay
13-årige Nicholas Barclay Foto: Privatfoto
Vis mere

Den efterladte familie var lykkelige over gennembruddet i sagen, og fløj straks over Atlanten for at få ham hjem igen. Men her begyndte det hurtigt at stå klart, at der var noget galt. Nicholas Barclays blonde hår og blå øjne var erstattet af en mørkere hud og en fransk accent. Trods de åbenlyse forskelle valgte den desperate familie alligevel at tro på, at de omsider havde fået deres søn og bror tilbage igen. Men selvom familien købte den unge mands forklaring om, at han rent faktisk var den forsvundne Nicholas Barclay, var efterforskerne mere skeptiske. Med god grund skulle det vise sig.

Myndighederne endte til sidst med at kræve både DNA-prøver og fingeraftryk fra hovedpersonen, som viste sig at fortælle en helt anden historie end kidnapninger og seksuelt misbrug. Nicholas Barclay viste sig nemlig i virkeligheden at være den syv år ældre franskmand Frederic Pierre Bourdin, der efterfølgende har fået øgenavnet 'kamæleonen', som ifølge Interpol havde en lang historie bag sig med sager om identitetstyveri.

I 1998 tilstod Frederic Pierre Bourdin sit svindelnummer i en retssal i San Antonio i Texas, hvor han blev idømt seks års fængsel. Selv har han påstået at have stjålet sig til mere end 500 falske identiteter, hvor tre af dem har været tre efterlyste teenagedrenge.

Frédéric Bourdin. Biledet er taget i 2005, da han var 31 år gammel.
Frédéric Bourdin. Biledet er taget i 2005, da han var 31 år gammel. Foto: JEAN-LOUIS DUZERT
Vis mere

Den opsigtvækkende historie er siden blevet behandlet i dokumentarfilmen 'The Imposter', som i øjeblikket kan ses hos streamingtjenesten Netflix. Dokumentarens troværdighed har hovedpersonen Frederic Bourdin selv kritiseret og beskyldt for at tegne et unuanceret billede af ham selv og hændelsesforløbet.

Imens er den rigtige Nicholas Barclay, som forsvandt, da han var bare 13 år gammel og efter at have spillet basketball med sine venner, stadigvæk sporløst forsvundet. Det har han været i 22 år.