Fotografen og historiefortælleren Jacob Holdt udstiller sine verdenskendte amerikaner-billeder i Herning. Forud for udstillingen siger han, at undertrykkelsen af sorte kun er blevet værret siden 1970erne. Ekspert er helt uenig.

Selvom Jacob Holdt aldrig har set sig selv som kunstner, har hans nærgående billedfortælling om det amerikanske samfund i årevis cirkuleret på alverdens museer. Herning er næste stop, når Museum of Contemporary Art fredag åbner dørene for udstillingen »Tro, Håb og Kærlighed.«Landevejsstrejferen og historiefortælleren Jacob Holdt skildrer USA fra start 70erne og frem til hans seneste fotorejse i 2009. Og motiverne har ikke ændret sig synderligt siden begyndelsen. Holdt har nemlig brugt det meste at sit liv på at fotografere racisme og ulighed i samfundet, og han mener, at undertrykkelsen af den sorte underklasse kun er blevet værre.

- Jeg vil ikke generalisere omkring USA. Det har vi eksperterne til. Men på det område, jeg beskæftiger mig med, altså underklassen og forholdene for de sorte, er det blevet værre og værre gennem årene. De sorte er blevet presset helt ud af samfundet, og samtidig er racismen forblevet intakt, siger Jacob Holdt, der forsøger at vise forholdene over for publikum gennem både sine nye og gamle billeder.

En af de eksperter, Jacob Holdt refererer til, er lektor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Jan Nordby Gretlund.

Gretlund mener ikke, at Holdt tegner et retvisende billede, når han siger, at der ikke sket ændringer på racisme-området. Faktisk mener Gretlund, at amerikanerne har rykket sig kolossalt de seneste 50 år.

- Når det gælder de sortes muligheder i samfundet, er man kommet meget, meget langt. Det skyldes blandt andet, at staten har gjort en stor indsats for integrationsarbejdet på for eksempel skolerne, hvilket har haft en enorm betydning for udviklingen, siger Jan Nordby Gretlund.

Han er dog enig med Holdt i, at der fortsat er problemer at kæmpe med i USA. Der er stadigvæk racisme, og alt for mange unge, fattige sorte får aldrig en uddannelse. Men han genkender ikke det udelukkende pessimistiske billede.

- Jeg synes, man har lov at sige, at udviklingen absolut ikke er gået i stå. Når det gælder racisme og mangel på muligheder, så er det to ting, der er decideret på vej ud. Der er ikke nær så meget racisme, som der har været. Men det er rigtigt, at der fortsat er fattigdom og gehtto-problemer, som der skal tages hånd om, siger Jan Nordby Gretlund.

På Herning Museum of Contemporary Art (HEART) glæder man sig til at kunne vise udstillingen frem.

- Mange af de temaer, der bliver taget hånd om, er stadigvæk aktuelle i hele verden. I billederne ligger Jacob Holdts kærlighed til menneskerne og en tro på, at mennesket kan gøre det bedre. Man kan se håbet og få troen på, at det kan gøres bedre, siger museumsinspektør Stinna Toft.

Der er blevet tryk en udstillingsavis, hvor gæsterne kan læse om de enkelte billeder, og dertil er der blevet installeret små lydklip til 36 udvalgte billeder, hvor Jacob Holdt fortæller om historien bag. Desuden har museet allerede før åbningen valgt at forlænge udstillingen, så den kører til slutningen af august 2012.