Lillebror Sønderborg kæmper mod storebror Aarhus om at blive europæisk kulturhovedstad i 2017. Vinderen udpeges af kulturminister Uffe Elbæk til august.

Tamim Shakeel kom til Afghanistan for otte år siden som flygtning. I dag er han ansat i Sønderborg Kommune, og han er så glad for sin nye hjemby, at han er villig til at løbe helt til København for at aflevere den endelige ansøgning fra Sønderborg om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

Om løbeturen, som starter fra Sønderborg fredag, giver bonus, ved man først 24. august. Her afgør en international jury nemlig, om det bliver den sønderjyske købstad eller Aarhus, der kan smykke sig med den fine titel. Senere skal kulturminister Uffe Elbæk endeligt udpege vinderen, men det vil være utænkeligt, at han ikke følger juryens indstilling.

Opløbet om at blive europæiske kulturhovedstæder har udviklet sig til en lige så hård konkurrence, som når værtsbyerne til OL skal udpeges. Både i Aarhus og Sønderborg har de for flere år siden nedsat 2017-sekretariater, og i Sønderborg har de ansat en australier som leder for at dyrke det internationale.

Begge byer har allerede én gang stået skoleret foran juryen for at præsentere et foreløbigt program. Op til 24. august aflægger juryen besøg i de to byer for at se nærmere på forholdene. Den 24. august skal begge byers delegationer så igen præsentere sig foran juryen, hvorefter den træffer sit valg.

Titlen Europæisk Kulturhovedstad handler først og fremmest om at brande sig uden for landets grænser.

- I stedet for at være en kulturby i Europa, vil vi gerne være en europæisk kulturby, siger presse- og kommunikationschef Michael Jaap fra Aarhus.

For Aarhus’ vedkommende er hele Region Midtjylland involveret i projektet, og foreløbig har Aarhus Kommune og regionen lagt 200 millioner kroner i en fond, som udløses, hvis byen får titlen. I projektet indgår blandt andet 300 større kulturarrangementer, heraf de 12 er »mega-events« med 50.000-100.000 tilskuere. Hvad det konkret er, der her kan opleves, ligger dog først klart senere.

Umiddelbart har Sønderborg mindre kultur at prale med end Aarhus, men det er ikke afgørende, da mange mindre europæiske byer tidligere har haft titlen. Sønderborg har desuden et par ekstra trumfer i baghånden. Byen samarbejder nemlig med Slesvig-Holstein-regionen syd for grænsen og når på den måde helt ned til metropolen Hamburg, som kun ligger to timer væk. Og Berlin kan nås på tre timer.

Ansøgningen om titlen handler i høj grad om at sikre byens fremtid.

- Vi har brug for den titel. I dag oplever vi, at for hver 10 unge, der rejser fra regionen for at få en uddannelse, kommer kun to tilbage. Fortsætter den udvikling, ender vi som et aldersdomshjem. Men frem for at hyle og pibe over, at vi ligger i udkanten, vælger vi at gøre noget ved det, siger projektchef i Sønderborg Else Christensen Redzepovic.

For Sønderborg handler det derfor om at udvikle kreativiteten i området og skabe en såkaldt landlig metropol, der udvikler områdets kreativitet og sætter kulturen i højsædet, blandt andet ved et stærkt samarbejde med erhvervslivet. På den måde vil Sønderborg og omegn gøre sig selv til et attraktivt alternativ til storbyerne.