Tv-værten Signe Lindkvist afslører i ny bog, hvordan hun hjalp sin syge mor med at begå selvmord.

- Jeg var med til at planlægge de nærmere detaljer omkring min syge mors selvmord. Bl.a. hvilke piller, hun kunne spise uden at brække det hele op. Jeg kunne være havnet i fængsel, fordi jeg ikke forsøgte at tale hende fra selvmordet. Men jeg føler virkelig ingen skyld. Jeg er faktisk rigtig stolt af min mor - over at hun havde modet til at gøre det.

Signe Lindkvist, kendt DR-tv-vært, har nu valgt at fortælle åbent og ærligt om de de sidste dramatiske uger i sin mors liv. Afsløringen - hun har gået med denne hemmelighed i over fem år - kan meget vel puste liv i den stærkt følsomme debat om dødshjælp og retten til at dø.

Moderen, Helle Allpass, var uhelbredeligt syg af Parkinsons sygdom og kunne slet ikke bære tanken om at blive helt afhængig af andres hjælp.

Planlagt i fællesskab
Moderen fortalte Signe og hendes tre ældre søskende, at hun var fast besluttet på at dø for egen hånd. Signe og hendes søskende forsøgte at tale hende fra det, men da de ikke mærkede den mindste vaklen, besluttede de at bakke hende op i eet og alt.

Signe Lindkvist diskuterede bl.a. med sin mor, præcis hvilken uge og dag hun skulle gøre en ende på sit liv - og hvilken type medicin, der var mest egnet til formålet. Alt endte med at være planlagt til mindste detalje - af familien i fællesskab.

I en ny bog, 'Min mor' fortæller TV-værten for første gang om moderens sidste uger før selvmordet:

- Det er jo næsten det værste, der kan ske for et menneske, at blive umyndiggjort, Og det bliver man, når man fysisk bliver så dårlig.

Jeg tror, at hvis jeg havde haft en mor, der i perioder havde været den lille, så havde det været anderledes. Men hun var aldrig den lille. Der var aldrig nogen, der reddede hende. Hun var altid, altid den stærke. På den måde var det ekstra svært, når hun pludselig ikke kunne hænge sit vasketøj op, bære en indkøbspose eller tage ærterne ud af en ærtebælg, siger Signe Lindkvist.

Vi skaffede os et alibi
Hun føler sig lettet ved at få talt ud i den nye bog, hvor kendte kvinder interviewes om forholdet til deres mødre af journalisten Marie-Louise Truelsen.

Signe Lindkvist erkender, at selvmordet kunne have fået dybt alvorlige følger for hende og hendes tre ældre søskende. Det er derfor helt bevidst, at hun har holdt forløbet hemmeligt i over fem år, indtil forældelsesfristen nu er passeret.

- Jeg blev lige efter dødsfaldet afhørt grundigt af kriminalpolitiet. Den dag, hun skulle dø, sad jeg derhjemme med min søster og en veninde og spillede kort samtidig med, at vi sørgede for at gå ned i kiosken, så naboen så os. Vi skulle have et alibi. Du kan jo komme i fængsel, for det er hamrende ulovligt.

Løj politiet op i ansigtet
Hun tog selv pillerne efter at have været til middag hos naboen. Hun skrev et selvmordsbrev og gik i seng.

Og så var det aftalen, at min anden søster skulle gå ind for at hente en dyne og så opdage, at hun ikke trak vejret.

Det var jo reelt nok - det var selvmord - men hvis du ved om nogen, at de vil tage deres eget liv, har du pligt til at prøve at forhindre det. Koste hvad det vil.

Så jeg har løjet politiet flot og åbent lige op i ansigtet, siger Signe Lindkvist.

Marie-Louise Truelsen: 'Min mor'. 176 s., 229 kr. Forlaget Documentas.