Træ fra vikingetiden er blevet fundet i Jelling, og det vil give et afgørende indblik i danmarkshistorien, vurderer arkæolog.

Tre egetræsstolper og et stykke planke fundet i Smededammen syd for Jellingestenene kan få stor betydning for danmarkshistorien, da det netop er blevet fastslået, at træet stammer fra Harald Blåtands kongsgård fra vikingetiden. Det gør fundet helt sensationelt, vurderer arkæologen bag udgravningen.

- Det kommer til at give os et afgørende indblik i danmarkshistorien og hele historien omkring Harald Blåtands kongedømme. Det er helt fantastisk og enestående og lidt som at få en ekstra julegave, siger Rasmus Birch Iversen, der er ledende arkæolog ved Vejle Museerne.

Træstykkerne har netop været til en teknisk undersøgelse i Florida i USA, hvor det er blevet fastslået, at de stammer fra vikingetiden. De er en del af Harald Blåtands palisade, der er en form for fæstning bestående af tre meter høje træstolper. For fem-seks år siden fandt arkæologerne aftryk af planker og stolper fra palisaden, men nu hvor de rent faktisk har fundet fysiske efterladenskaber af træet, giver det ifølge Rasmus Birch Iversen en »helt ny dimension« i forhold til at finde ud af, hvordan den var konstrueret.

- Nu kan vi få lavet en årringsdatering af træet, og det vil give os mulighed for at sætte palisaden i forbindelse med Harald Blåtands øvrige byggeri. Han er jo den første danske konge, der virkelig har bygget massivt rundt omkring i landet, og alle byggerierne dateres til mellem 971 og 981. Nu kan vi få sat kongsgården meget præcist ind i den sammenhæng, siger han.

Vejle Kommune er i gang med at genopføre Harald Blåtands palisade i Jelling, og det skal blive en stor turistattraktion. Kommunen havde i den forbindelse besluttet at sløjfe Smededammen, der er et vandhul, som ligger netop der, hvor palisaden stod i vikingetiden, men nu hvor der er fundet trærester i dammen, bør den fredes, lyder vurderingen fra Rasmus Birch Iversen.

- Det er ret tvivlsomt, om Smededammen bliver fjernet nu. Vi er sammen med Kulturstyrelsen i gang med at frede hele monumentområdet, og det ville være naturligt at lade Smededammen være omfattet af den fredning, nu hvor vi har gjort de her vigtige fund, siger han.

Det er i sidste ende Kulturstyrelsens beslutning, men arkæologen tror på, at det kan lade sig gøre. Derudover skal Rasmus Birch Iversen og hans hold i gang med at søge støtte til den videre udgravning.

- Jeg tror ikke, vi skal forvente, at Vejle Kommune selv stiller med nogle penge. Vi vil i stedet prøve at skaffe penge fra Nationalmuseet og Aarhus Universitet, som vi gennem en årrække har samarbejdet med om udgravningsprojekterne. For der kommer til at være nogle store udgifter i forbindelse med det her, siger han.