Venstre er blevet dømt til at betale 100.000 kroner for at have lånt en sang uden tilladelse. Men partiet står ikke alene, for gang på gang viser historien, at musikere værner om deres musik, når politikere kommer listende.

Venstre har prøvet det. De Konservative har prøvet det. Og en sand perlerække af fremtrædende amerikanske politikere har prøvet det: At blive mødt med skarpe reaktioner og sagsanlæg fra musikmiljøet, hvis de har benyttet et musiknummer i forbindelse med en politisk kampagne.

Venstre er netop blevet dømt til at betale en erstatning på 100.000 kroner plus 30.000 i sagsomkostninger, efter at partiet under en kommunal valgkamp i Aalborg brugte Laid Backs verdenskendte hit »Sunshine Reggae« i en valgvideo.

Musikerne i gruppen ville ikke have sin musik sat i bås med en politisk kampagne, og Retten i Aarhus dømte derfor til fordel for gruppen.

Men Venstre står ikke alene blandt politiske »musiktyve« herhjemme. I den mest kendte sag skal Det Konservative Folkeparti således et smut i retten for at have overtrådt ophavsretslovgivningen i forbindelse med brug af Nanna Lüders Jensens »Afrika«. Partiet er blevet mødt med et krav på 100.000 kroner, efter at folketingsgruppen kastede sig ud i en omskrevet version af hittet på et landsmøde i 2010.

Det er dog især amerikansk politik, der har trukket læsset med hensyn til trusler om retssager mellem musikere og politikere, og ifølge USA-kommentator Mads Fuglede er musikken der en mere integreret del af politik.

- Politik i USA bliver afviklet på en facon, som vi ikke er vant til. Og der er det naturligt, at man har en sang, som er indbegrebet af kandidaten. Det prøver alle at finde en måde at gøre på, siger Mads Fuglede.

Aktuelt står den republikanske kandidat Newt Gingrich med hele to sager på hånden. Det britiske band The Heavy er ikke tilfreds med, at Gingrich har brugt gruppens hit »How You Like Me Now«, mens skaberen af temasangen til boksefilmen »Rocky III« ligeledes er klar med et sagsanlæg, da Gingrich har benyttet »Eye of the Tiger« under sin kampagne.

Den manglende opmærksomhed på kunstneres rettigheder er efterhånden sket så ofte for især republikanske politikere, at man kan betragte det som lidt af en tradition. I nyere amerikansk politik består synderegistret af blandt andre George W. Bush, Sarah Palin og John McCain, mens det også er sket for Ronald Reagan.

De republikanske tilfælde er altså mange, mens det er langt sværere at finde klagesager over demokratiske politikere. Dog havde nuværende præsident, Barack Obama, en sag på hånden, da han i 2008 blev truet med et sagsanlæg, efter at han havde brugt sangen »Hold On, I’m Comin«.

Vicepræsident hos Business & Media Institute, Dai Gainor, peger på, at baggrunden for de mange sager mod republikanerne ikke nødvendigvis er et udtryk for skødesløse republikanere, men i høj grad kan tilskrives musikerne.

- Musikere er en del af underholdningsindustrien, som hovedsagligt er anti-republikansk. Så venstreorienterede kunstnere hader, når konservative stjæler deres musik, siger han til Fox News.

Den vurdering møder opbakning hos Mads Fuglede, som heller ikke tror, at republikanerne kan skydes i skoene, at de stjæler mere.

- Nej, det er ikke mit indtryk. Mit indtryk er, at kunstnerne sjældnere stemmer på højrefløjskandidaterne, og derfor flipper de mere ud, hvis politikerne bruger en sang, som ikke flugter med deres budskab, siger han.

Ifølge landets største interesseorganisation for danske komponister inden for rytmisk musik, DJBFA, er reglerne meget enkle på området. Hvis du har fået lov til at bruge en kunstners sang, kan du frit gøre det. Uden tilladelse er det ulovligt.