Den nye spanske etter på restauranternes verdensrangliste, Can Roca, er nok klodens bedste »feel good« restaurant, men det er stadig Noma, som globalt set er toneangivende.

Efter fire år som nummer ét blev Noma i går stødt fra tronen på restauranternes verdensrangliste, Worlds 50 Best Restaurants. Det blev »kun« til en tredjeplads, ny nummer ét på listen er spanske Can Roca, som også i 2013 fortrængte Noma fra førstepladsen, skriver b.dk.

Da Berlingske talte med Noma-chefen René Redzepi et par dage inden prisoverrækkelsen, havde han allerede en fornemmelse af hvilken vej, tingene bar:

»Vi har ikke haft helt så mange (jurymedlemmer, red.) på besøg som før. Selv synes jeg, at vi er bedre nogensinde, men det er naturligt, at knapt så mange rejser forbi os, nu hvor det er vores tiende år på listen – der er jo mange andre steder i verden at besøge,« sagde Redzepi, som allerede inden afrejsen til London havde noteret sig, at Noma kun fik lov til medbringe en delegation på fire personer mod tidligere 10 til award showet.

Efter at det er blevet annonceret, at Worlds 50 Best overrækkelsen, som hidtil har fundet sted i London, til næste år bliver afholdt i New York, havde mange - inklusive Redzepi – gættet på at en amerikansk restaurant ville løbe med førstepladsen. Amerikaner-favoritten, Eleven Madison Park i New York, nåede dog »kun« op på en femteplads.

Nomas tredjeplads laver dog ikke om på det forhold, at Noma også det forgange år har været klodens mest indflydelsesrige restaurant. Der er heller ikke noget, som tyder på, at den trend, som Noma ridder på toppen af - terroir-køkkenet, som baserer sig relativt stramt på lokale råvarer - er på vej væk.

Eller sagt med andre ord: El Celler de Can Roca, som ligger i Girona i Catalonien, er ikke og har aldrig været verdens mest indflydelsesrige restaurant. Ligesom vi ikke så en world wide Can Roca bølge i 2013, da den catalanske restaurant sidst var nummer ét, kommer vi heller ikke til at se det det kommende år.

Men Can Roca, som er drevet af de tre brødre Joan (køkkenchef), Jordi (dessertkok) og Josep Roca (sommelier), er måske verdens bedste »feel good« restaurant. Ikke mindst samarbejdet mellem de tre brødre, og mellemste brors Joseps fantastisk service i rollen som sommelier og restaurantchef gør Can Roca til en enestående restaurant, som man sagtens kan forstå, at mange jurymedlemmer har stemt på.