20-årige Søren »Bjergsen« Bjerg bor i Los Angeles og kan ikke gå på gaden uden at blive genkendt. Han har flere følgere på Twitter end fodboldstjernerne Nicklas Bendtner og Christian Eriksen tilsammen. Bjergsen er blevet en international sportsstjerne uden at tage en eneste armbøjning. Mød Danmarks – og verdens – største e-sportsstjerne i 2016, der netop nu er i gang med den perfekte sæson.

Los Angeles. Han retter på sine briller og rækker hånden frem. Det er sjældent, han snakker dansk efterhånden, siger han undskyldende.

Søren Bjerg, opvokset i den jyske flække Mejdal, har netop brugt en halv time på at tage selfies og skrive autografer ude foran studiet i det nordlige Los Angeles, hvor hans hold Team SoloMid (TSM) spiller professionelle »League of Legends«-kampe.

Hvordan er det at møde dine fans?

»For det meste er det positivt. Det føles godt, at der er folk, der hepper på mig – også selv om vi taber,« siger Søren Bjerg.

Men det der med at tabe er efterhånden en sjælden begivenhed for Søren Bjerg. Faktisk har Team SoloMid vundet 17 ud af deres 18 kampe i denne sæson. Den seneste sejr kom i hus til finalen i Toronto foran 15.000 jublende fans, og dermed har de sikret sig den nordamerikanske titel og en sikker plads ved den største begivenhed af dem alle: Verdensmesterskaberne. De starter i USA 29. september og får millioner af seere.

Interviewet med TSM’s danske stjernespiller foregår i et hvidt baglokale i spilproducenten Riot Games’ hovedkvarter i LA. Siden producenten lancerede det gratis online platformspil League of Legends i 2009, er det vokset eksplosivt. Der er nu flere end 100 millioner aktive spillere hver måned. En af dem er danske Søren Bjerg, og ifølge en opgørelse, der sammenligner professionelle gamere fra tre af de største e-sportsgrene, er han - med sine flere end 800.000 følgere på Twitter og over 1,1 millioner følgere på den sociale streamingstjeneste twitch.tv - reelt den mest kendte e-sportsstjerne i hele verden lige nu. Han kan ikke gå på gaden i LA uden at blive genkendt.

»I starten var det lidt underligt, fordi jeg ikke forstod, hvorfor folk ville se op til mig. Jeg spillede jo bare computerspil.«

Stjernelivet i LA lå langt fra Søren Bjergs forestillinger, da han som barn fandt glæden ved computerspil. I folkeskolen blev spiluniverset en verden, han kunne forsvinde ind i for at glemme hverdagen.

»Det var ikke let i skolen. Jeg blev mobbet, både fysisk og psykisk, og så begyndte jeg lige så stille at miste al interesse for at gå i skole,« fortæller Bjergsen, der blev mere og mere væk fra undervisningen.

Det blev så slemt i 8. klasse, at Sørens forældre til sidst tog ham ud af skolen og lod ham spille fuld tid, mens de ledte efter en anden skole. Han kæmpede med angst og depression, men de mange timer foran skærmen gav pote, da han som 16-årig blev optaget på det danske professionelle »League of Legends«-hold, »Copenhagen Wolves«. Pludselig stod det klart, at han kunne tjene rigtige penge på sit talent.

»I starten spillede jeg bare, fordi det var sjovt, og fordi det var noget, jeg var god til. Men da jeg så de professionelle spille om mange penge foran tusindvis af fans, blev det hurtigt min drøm.«

2. november 2013 tog Bjergsen springet over Atlanten for at indtage pladsen som den nye rekrut på det nordamerikanske tophold Team SoloMid. Her fik han i rekordfart en central rolle – og med øgenavnet »Bjergerking« har han igennem de sidste tre år været en bærende faktor på holdets rejse, der i denne uge kulminerer ved verdensmesterskaberne.

Hvor langt kan I gå?

»Puha, det er svært at sige. Jeg har dog aldrig haft så meget tillid til mit hold, som jeg har nu, hvilket betyder, at jeg personligt ser alt under at spille i semifinalerne som en fiasko.«

TSM vs Cloud9 i finalen i 2016
TSM vs Cloud9 i finalen i 2016
Vis mere

Verdensmesterskaberne løber over fem uger og foregår i år på tværs af de tre amerikanske storbyer Los Angeles, Chicago og New York. Vinderholdet går hjem med pokalen og en million dollar i præmiepenge (6,7 millioner danske kroner). Kampene bliver sendt direkte på nettet og vil blive kommenteret af hurtigtsnakkende kommentatorer, som var det topbrag i amerikansk fodbold. Publikum vil bestå af hujende fans med bannere og slagord – og en af de fremmødte vil uden tvivl være den 23-årige amerikanske TSM-superfan Isabelle Steffensen. Hun er opvokset i LA, men hendes far er dansk, og det gør kun opbakningen til »Bjergsen« mere dybfølt.

»Jeg håber, han kan fornemme, at vi bakker op om dem i medgang og modgang. Forhåbentlig gør det hans dag bedre at høre deres lille cheerleader råbe: »Jeg elsker jer, I er de bedste«,« siger Isabelle, der skiller sig ud blandt publikum. Dels fordi hun er en kvinde – men også takket være hendes cheerleader-pom-poner og det farverige hår.

Isabelle Steffensen kommer jævnligt til de lokale TSM-kampe i LA-studiet sammen med sin veninde Breezy Glover.

»Stemningen er helt fantastisk, og det er fedt at vide, at man ikke er alene. Til at starte med sad jeg og gemte mig på mit værelse, når jeg spillede computer. Men så viste Isabelle mig den her verden, og jeg var ekstatisk! Tænk, at kunne være sammen med andre folk, som spiller »League of Legends« på den her måde,« siger Breezy Glover.

Holdkaptajn Søren Bjerg er ofte det absolutte midtpunkt i kæmpekampe med titusindvis af tilskuere i arenaer over hele verden. Herudover følger millioner turneringerne på hjemmesiden Twitch.tv ?og Youtube.com. Foto: Riot Games.
Holdkaptajn Søren Bjerg er ofte det absolutte midtpunkt i kæmpekampe med titusindvis af tilskuere i arenaer over hele verden. Herudover følger millioner turneringerne på hjemmesiden Twitch.tv ?og Youtube.com. Foto: Riot Games.
Vis mere

Søren Bjerg startede også med at spille »League of Legends« på sit værelse, isoleret og trukket væk fra verden. Nu sidder han på en scene foran hundredtusindvis af fans og gør det samme – nu bare med løn, endda en klækkelig en af slagsen. Han dedikerer al den tid, han kan, på at spille »League of Legends«. Han bor sammen med sine medspillere i et hus i LA. De står op klokken ni om morgenen, og de indstiller først træningen 12 timer senere, når solen er gået ned.

»Efter klokken 21 er det lidt mere frit, men generelt spiller folk stadig for sig selv, for vi vil alle sammen gerne være bedre – og hvis vi tager fri om aftenen, så gør de andre hold det måske ikke … og så vil de på et eller andet tidspunkt blive bedre end dig,« siger e-sportsstjernen.

»Bjergsens« fokus og flittighed har båret frugt. Ved den nordamerikanske finale blev han kåret som MVP, den mest værdifulde spiller igennem hele sæsonen.

»Det føltes fuldstændig fantastisk. At få MVP er fedt, fordi det både er analytikere, shoutcastere (kommentatorer, red.) og spillere, der stemmer, så det er stort at få den anerkendelse.«

Men hvad med fremtiden? Er der en fremtid i »League of Legends«?

»Jeg tror, det kommer meget an på Riot Games. Jeg synes, de gør det meget godt, og League of Legends bliver hele tiden større og større. På et tidspunkt kan der godt komme et andet spil, og så kan det være meget svært for mig at skifte, men eftersom mit brand er så stort, så har jeg andre muligheder.«

Vil du arbejde med e-sport hele dit liv?

»Det er svært at sige, fordi e-sport er så nyt. Men det er virkelig vokset de sidste par år, så jeg håber, jeg kan blive på bølgen og følge e-sporten, til den bliver lige så anerkendt som en hvilken som helst anden sportsgren.«