Matthesen har altid været en ener i andedammen.

Anden har været historiefortæller siden han var ælling. Fredag havde Anders Matthesen premiere på sit show '... vender tilbage'. Næst efter Ørkenens Sønner er han i dag landets mest billetsælgende entertainer.

- Når Anders skulle til købmanden efter et æble, blev det til en hel lille historie. Så havde han set en orm her og noget andet der. Han fortalte en historie om hver en lille frø i mosen. På et tidspunkt var der mange af de andre børn, der troede, han løj, men Anders løj ikke. Han havde bare en meget kreativ måde at opleve tingene på, fortæller den person, som nok kender Anden bedst, nemlig hans mor, Hedda Matthesen.

- Ret tidligt fandt jeg ud af, at jeg godt kunne opgive at lave ham om. Sådan var han bare. Han fungerede gennem sin kreativitet. Han tegnede, malede, spillede musik, og så fortalte han hele tiden historier ud i alle hjørner.

En typisk lillebror
Begge forældrene malede, og hans far spillede i kunstnerkollektivet »Røde Mor«, så Anders og hans to år ældre bror Jesper voksede op i et kreativt hjem midt i Albertslunds beton.

- Anders var nok en typisk lillebror, som så lidt op til sin storebror. Jesper var god til matematik og teknik og kunne reparere en vaskemaskine, da han var 12. Det er bestemt ikke Anders’ stærke side, siger Hedda om brødrene Matthesen. I dag arbejder storebroderen med IT og computere.

- Når Anders og jeg er sammen, er vi uhyre alvorlige. Det er ikke sådan, at det bare fiser om hjørnerne med dårlige vittigheder. Det er mere sådan nogle episoder, som bare opstår. Og så sidder vi og 'brainer', og det bliver sjovere og sjovere. Og så griner vi. Og så er der pludselig gået en hel nat, siger Hedda Matthesen.

Da Anders var 16, blev han Danmarksmester i rap, men allerede som 14-årig optrådte han med sit eget band, 'Human Beat Boys', sammen med Jesper og hans bedste ven, Tue Lundøre. På scenen opdagede Anders, at han var sjov, og at han godt kunne lide at få folk til at grine. En dag så Hedda en annonce for en talentkonkurrence i stand up, og hun opfordrede Anders til at stille op.

Stand up, hvad er det, mor?
- Stand up, hvad er det, mor, udbrød Matthesen. Det var få dage før konkurrencen. Anders stillede op og blev nummer to. Resten er historie.

To år efter mega-succesen 'Anden på coke?' er Anders Matthesen klar med et nyt show '...vender tilbage'. Her vender han ikke blot tilbage til Gasværket i København, hvor han i 2004 imponerede som Simon Spies i forestillingen 'Simon'. Han vender også tilbage til den klassiske stand up.

Sidste gang - i 2006 - fik han 130.000 mennesker til at hyle af grin, dvd’en med showet står i mere end 100.000 danske hjem, og allerede en uge før premieren havde omkring 50.000 sikret sig billet til '...vender tilbage'.

Forventningerne til det nye show har da også været tårnhøje. Så høje, at nogen måske vil mene, at han næsten kun kan skuffe. At han umuligt kan lave endnu en succes.

Onkel Stewart er aflivet
Men folk tæt på Matthesen er enige om, at er der nogen, der kan leve op til det enorme forventningspres, så er det ham. Han laver sådan set bare det, han har lyst til. På samme måde, som han en dag fik lyst til at lære japansk og derfor i dag kan begå sig som turist i Japan.

Matthesen kunne uden tvivl tjene godt til pensionsopsparingen ved at blive ved med at give den som Stewart Stardust og de andre gutter fra 'Jul på Vesterbro', men Anden nægter at blive sat i bås og har aflivet Stewart.

I stedet kaster han sig over mange forskellige projekter - og gerne flere på én gang.

Arbejdspresset blev for stort
Først på året åbnede han sin egen comedy-klub i København, i foråret indspillede han sin egen film 'Sorte kugler', hvor han selv har skrevet manuskriptet, spiller hovedrollen og instruerer, og til efteråret kommer 'Comedy-kuren' på Kanal 5, hvor Matthesen skal hjælpe vennen og kollegaen Henrik Bruhn med at blive sjovere og tyndere.

Matthesens arbejdsiver og evne til at begrave sig fuldstændig i arbejdet er ifølge vennerne også hans store akilleshæl. Selv for et hyperaktiv multitalent kan arbejdspresset blive for stort.

I 2004 fik han lungebetændelse lige før premieren på 'Tal for dig selv'. En skræmmende oplevelse, som fik Anden til at passe bedre på sig selv. I dag har han folk ansat, som hjælper ham med hjemmeside, markedsføring og praktisk arbejde i hverdagen.

- Nu har han fået sat det lidt i system, og det er godt, for vi var flere, der var bange for, at han ville ende med at slide sig selv op.

Vi kunne mærke, at det tog hårdt på ham. Nogen gange kunne det være helt stressende bare at være i selskab med ham, fordi hans telefon hele tiden ringede, siger Thomas Hartmann.

Tomme flasker som gave
Bevæbnet med to indkøbsposer med tomme flasker mødte Matthesen en dag sin god ven, komikeren Henrik Bruhn. De to havde aftalt at gå en tur omkring søerne i København. Bruhn undrede sig over flaskerne. Anden er ikke fattig.

- Dem gemte vi i en busk, så én eller anden skulle komme forbi og blive glad for at finde dem og drikke en øl på hans regning, fortæller Henrik Bruhn.

Og den episode er typisk, mener vennen.

Anden er buddhist, og det gennemsyrer alt, hvad han gør.

- Det er vigtigt for ham at gøre noget godt for andre uden at den, der modtager gaven nødvendigvis ved, hvor gaven kommer fra. Anders tror på karma. Han er overbevist om, at hvis han gør noget godt for andre, så kommer der noget godt tilbage, fortæller Henrik Bruhn.

Derfor besøger Matthesen hemmeligt kræftsyge børn og tager rundt på skoler og fortæller om mobning uden et hav af pressefotografer i hælene. Anden er kendt som en venlig og imødekommende mand, men han har også sine grænser. Han forventer den samme høflighed, som han selv forsøger at udstråle.

Kæmper med dæmonerne
Flere oplevelser specielt med ugebladet Se og Hør har gjort ham endog meget pressesky. Han har det svært med omklamring - og har et meget stort behov for kontrol. Som i det buddhistiske yin og yang-tegn har Matthesen sin mørke side.

En kilde med stort kendskab til Matthesen opsummerer det sådan:

- Anders kan godt minde lidt om Kim Larsen. Han kan spotte enhver rygklapper på meget lang afstand. Anders har temperament - kan blive enormt vred og komme op i det røde felt.

Han kan være urimelig. Skræmme folk. Ligesom på scenen. Men modsat så mange andre i hans branche arbejder han hele tiden med sine dæmoner. Han er i bund og grund et ualmindelig sødt menneske.