Få fat i de to dyreste grunde og byg løs. Sørg samtidig for at de andre spillere ikke får kontrol over en farve. Så kan du blive mester i brætspillet Monopoly. Det, som vi kender som Matador.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den strategi anvendte 36-årige Antonio Zafra Fernandez fra Spanien, da han i sidste weekend blev verdensmester i Monopoly, den amerikanske udgave af Matador.

Mesterskaberne foregik på en af de dyreste adresser i Tokyo, hvor nationale mestre fra 38 lande kæmpede om titlen.

Findes ikke i Danmark
Monopoly er verdens mest populære brætspil. Et spil, som det skønnes, at omkring 480 millioner mennesker har spillet. Spillet har også en helt speciel status i Danmark: Det findes nemlig ikke.

Nicolai Hansen fra spilgiganten Hasbro bekræfter, at man lige nu kun markedsfører børnespillet Monopoly Jr.

Hasbro har siden 1996 flere gange forsøgt at få danskerne til at spille Monopoly, men forgæves. Folk køber simpelt hen ikke spillet. I virkeligheden kan det hele forklares med et eneste ord: Matador. Et spil, som i virkeligheden er Monopoly på dansk, og så alligevel ikke.

Forvirret? Vi må hellere passere start én gang til. Du indkasserer ikke 4.000 kroner.

I 1933 opfandt amerikaneren Charles Darrow Monopoly. Få år senere opdagede den danske legetøjsproducent Kuno Drescher spillet. For et mindre beløb fik han lov til at sælge spillet i Danmark. Han ændrede ganske lidt ved spillet. Blandt andet placerede han felterne på en rund skive i stedet for en firkant. Og så kaldte han spillet for Matador.

Prøver stadig
Lige siden har de amerikanske spilproducenter blot kunnet se til fra parkeringsfeltet. Uden udsigt til at tjene på de gode grunde. For Matador blev bræt-SPILLET i Danmark, længe inden danskerne fandt ud af, at der også var noget, der hed Monopoly.

I mellemtiden er Monopoly blevet verdens bedst solgte brætspil. Derfor har Monopoly-producenten Hasbro flere gange forsøgt at komme på banen i Danmark. Hver gang for at opdage, at Matadors bil for længst havde været på alle de gode felter og støvsuget indtægtsmulighederne.

Der er kun to lande i verden, hvor Monopoly ikke er det største spil. Det er Mexico og Danmark, hvor det i stedet er Monopoly-kopierne, der er mest populære.

Men Monopoly har ikke opgivet drømmen om at erobre Danmark. Så spillet vil blive lanceret igen, forsikrer Nicolai Hansen.

Faren for at havne på »Ryk direkte i fængsel«-feltet er dog stadig overhængende. For salget af Matador har de seneste mange år været stabilt, og der sælges stadig 50.000 spil om året.

clk@bt.dk