Da onsdagens "Den store bagedyst" løb over skærmen, blev det blodigt.

København. Øjenæbler, grønne tomater og svampet mos var blot nogle af de ting, som dommerne Jan Friis-Mikkelsen og Mette Blomsterberg måtte lægge smagsløg til de uhyggelige Halloween-kager, årets deltagere fik frembagt i DR-programmet "Den store bagedyst".

Men særligt deltageren Jesper Hemmingsen overraskede dommerne, modstanderne og seerne, da han hyldede højtidens makabre tradition ved at putte ægte blod i sin kage - svineblod.

- Ideen med at bruge svineblod kommer fra, at jeg elsker at nørde mad i alle afskygninger, og så blev der lavet et dansk studie for nogle år siden om, at man kan erstatte æg med svineblod, siger Jesper Hemmingsen.

Men selv om æg er tykkere end blod, kan den skumle ingrediens altså matche æggene, når det kommer til proteinindhold. Netop at spare på æg er det, der tiltaler bagedyst-deltageren ved den dystre ingrediens.

- Jeg er imod madspild, så jeg synes, det er synd at smide noget ud og så bruge en masse energi på omsorgssvigtede høns, der skal lægge skrabe- og buræg i en uendelighed, siger den kreative konsulent, og fortsætter:

- Når man nu er kødspiser, og man ved, at det kræver, man slår dyr ihjel, så kan man godt gøre det på en ordentlig måde og ikke smide noget væk.

Jesper Hemmingsen har haft succes med svineblodet i opskrifter, hvor smagen skal spille sammen med chokolade eller frugter - gerne enten citrusfrugter, hind- eller brombær.

Han har dog også forsøgt sig med marengs med blod i stedet æg. Jesper Hemmingsen lavede to hele bradepander med blodmarengs, hvor den ene også var med lakrids. Det kræver noget mere energi at få pisket blodet luftigt, og det er altså også skønne spildte kræfter.

- Jeg smagte én, og så smed jeg det hele ud. Bismagen af jern var altoverdøvende. Når opskrifter med blod er vellykkede, kan man kun lige fornemme det, men det må ikke være den dominerende smag, siger Jesper Hemmingsen, der allerede har haft æren af at besidde titlen som Mesterbager.

/ritzau/FOKUS