Det Kongelige Teaters balletmester, Nikolaj Hübbe, er af foreningen Danes Worldwide kåret som Årets Verdensdansker.

Han har haft et tumultarisk år, hvor overskrifter om kokainmisbrug, mistillid og dårlig ledelse på arbejdspladsen har sat et solidt aftryk på Det Kongelige Teaters balletmester, Nikolaj Hübbes, billede i offentligheden.

Men det har ikke forhindret foreningen Danes Worldwide i at kåre Nikolaj Hübbe til Årets Verdensdansker, en pris der gives til en dansker, »der har gjort en særlig og synlig indsats for at markere Danmark på verdenskortet«.

Prisen blev søndag uddelt for blot fjerde gang på foreningens årlige sommermøde på Kronborg Slot.

I generalsekretær Anne Marie Dalgaards tale om den danske balletmester begrunder foreningen valget af Hübbe således:

- Nikolaj Hübbe er blevet kaldt øjeblikkets mester og en dybt passioneret danser, ligesom han er blevet kaldt fræk, flabet – og modig. Og han er blevet beskrevet som en ilter performer og en tænksom fortolker. En mand med international erfaring, krydret med nysgerrighed over for historie. En mand med arrogance, ja, men båret af en utålmodighed efter det interessante. Og en mand der elsker Bournonvilles balletter, forklarer Anne Marie Dalgaard.

Ifølge foreningen er der over 200.000 danskere, som bor, arbejder og stifter familie i udlandet. Inden han vendte tilbage til Danmark, hørte Hübbe selv til gruppen af danskere, der brugte mange år uden for andedammens grænser.

Hübbe blev således solodanser hos New York City Ballet i 1992, og her dansede han de følgende 16 år. I dag er det de hjemlige himmelstrøg og jobbet som chef for Den Kongelige Ballet, der præger balletmesterens visitkort.

Den seneste tid herhjemme har været præget af historier, der udsprang fra en rapport, som konsulent Helle Hein var hyret til at skrive om arbejdsforholdene på Det Kongelige Teater.

Rapporten beskrev blandt andre problemer med både narkotika og dårlig ledelse i Den Kongelige Ballet, og i kølvandet kom der flere historier ud, som plettede teatrets ry.