Ringen er sluttet for »Nikolaj og Julie«- skuespilleren Jesper Asholt. Han fik det store gennembrud som retarderet i »Mifunes sidste sang«, og nu spiller han atter retarderet i teaterversionen af den norske filmsucces »Elling«. Asholt fortæller her om barnesind, ægteskab og mobning.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Trods sine 43 år har Jesper Asholt et fysiognomi, som gør, at man får lyst til at dikkedikke ham på hagen. Han er bette-bette, og midt i et rundkindet barneansigt stråler to troskyldige øjne.

Jesper Asholt er sådan én, man allerhelst vil løfte op og vugge blidt i sine arme for at skærme ham mod denne verdens ondskab.

Et kig rundt i det lille parcelhus i Værløse fortæller da også om en husfar, som nok er lykkelig gift med sin Nanna og far til Peter på fem år, men som også passer og plejer barnet i sig selv.

Han kan li' at lege. Ude i havestuen har han parkeret både mountainbike og golfbag. Bag flyglet inde i stuen står en hundedyr Bianchi-racercykel. Og i dobbeltcarporten er der lige akkurat plads til et Folkevogns-rugbrød, som transporterer ham og hans surfbræt ud til vindblæste kyster.

Al denne sportslige aktivitet hænger muligvis sammen med, at han engang led under at være klassens tykke dreng. Uden at mobningen dog spolerede det barnesind, som i de senere år har givet ham et sent gennembrud.

Lånte til alle
Det begyndte med et brag i 1998, da han spillede den retarderede Rud i Søren Kragh-Jacobsens dogmefilm »Mifunes sidste sang«. Siden er fulgt et væld af roller som den godmodige type, og nu spiller han igen en elskelig sinke. Nemlig Kjell Bjarne i stykket »Elling & Kjell Bjarne«, som torsdag aften havde premiere på Nørrebros Teater.

»Mange af de roller, jeg får, ligger selvfølgelig lige til højrebenet. For sådan er jeg. Jeg har et lidt naivt, barnligt sind. Men jeg bliver ikke taget i røven så tit, som jeg gjorde engang,« ler Jesper Asholt og fortæller om alle de gange, han er blevet tørret for penge. Han lånte godvilligt ud til højre og venstre, da han som ung Bjerringbro-knægt flyttede til København for at forfølge drømmen om at blive skuespiller.

»Jeg er ikke helt så dum længere, men hellere naiv én gang for meget end én gang for lidt.

Jeg vil nødig svigte, hvis en bekendt beder om hjælp, og i dag skal jeg jo nok klare mig alligevel. Jeg håber aldrig, jeg bliver kynisk,« siger Jesper Asholt, som vi møder få timer før premieren torsdag aften.

Det indre barn
At han overhovedet har sagt ja til et interview på dette tidspunkt, siger noget om hans person. Hans bevægelser er en anelse hektiske. Et par gange optræder en let stammen i hans lyse, jyske accent. Nerver før premieren.

Hans tanker ville garanteret hellere være et andet sted, men alligevel tager han imod os med hele denne troskyldige godmodighed, som gennemlyser de fleste af hans roller.

»Både rollen som Rud og nu Kjell Bjarne prøver jeg at angribe på samme måde, som børn oplever verden. De er som regel kun optaget af én ting ad gangen. De kan ikke rumme mere, og jeg har det enormt godt i det univers,« forklarer Jesper Asholt.

»Det er noget med at skrælle alle lag af gustne overvejelser af. Man skal mærke efter, hvad man rent faktisk føler for tingene og ikke tænke over, om det nu er smart at sige det, man skal til at sige. Jeg synes, det er fedt at komme tilbage til sit indre barn og mærke efter, hvad man egentlig i bund og grund selv mener.«

At blive far til Peter var til gengæld noget af en brat opvågnen for Jesper Asholt.

»Det var et chok!« siger han uden tøven.

Sønnen Peter er en vildbasse, som ikke sov igennem det første halvandet år af sit liv. Hver tredje time om natten vækkede han sine forældre, som kunne takke deres gode, solide ægteskab for, at det hele ikke gik op i limningen.

»Det var en »warzone«. Når man ikke får sin nattesøvn, går der meget nemt millimeterdemokrati i et forhold, men vi tacklede det helt vildt godt. Det var vi også nødt til. Ellers var det ikke gået,« fortæller Jesper Asholt, der efter planen bliver far til en pige den 28. januar.

»Nej, Nanna og jeg bæver ikke ved tanken om endnu et barn. Det kan ikke blive værre, end det var med Peter. Så vi er fuldstændig hærdede og klar... og lykkelige,« siger han.

Kæmp for kærligheden
I TV-serien »Nikolaj og Julie« spiller han den hyggelige bamsefar, Frank, der til allersidst redder sit ægteskab med Carina. Selv er Jesper Asholt vokset op i en stabil og harmonisk familie med en lægefar og sygeplejerskemor og to storesøskende.

»Jeg er opfostret med den holdning, at når man én gang har valgt hinanden, så kæmper man til sidste blodsdråbe for at blive sammen. Det sidder langt dybere i mig end den dér holdning med, at hvis vi har været uvenner i 14 dage, så må vi nok hellere se at blive skilt,« siger han.

»Selvfølgelig kan jeg nikke genkendende til det pres, som familierne i »Nikolaj og Julie« er udsat for.

Der skal ikke meget til at vælte læsset, når man skal have en hverdag med to udejob og børnepasning til at fungere. Man kan virkelig komme op at køre. Men hvor Frank og Carina er dårlige til at snakke sammen, er Nanna og jeg ekstremt gode til det.«

Utroskab er en vigtig ingrediens i »Nikolaj og Julie«, men heldigvis ikke i Jesper Asholts liv.

»Jeg har aldrig oplevet det!« udbryder han.

Hvis det alligevel skulle ske, har han opblødt sin ungdoms krigeriske indstilling til fænomenet.

»Dengang ville jeg omgåede have afbrudt forholdet, hvis jeg opdagede noget. Men jo mere man har bygget op sammen, jo mere er man i stand til at tilgive og komme videre.

Omstændighederne ville selvfølgelig være afgørende, men jeg er ikke længere så kategorisk,« siger han.

Ingen Score-Kaj
Som barn hjemme i Bjerringbro klovnede han sig fra sit lidt pudseløjerlige udseende. Han var populær og faktisk god til sport trods en smule overvægt. I 14 år spillede han håndbold. Alligevel fik han et mentalt tryk, da en spejderfører pludselig begyndte at kalde ham Fedme.

»Når jeg kigger på billeder af mig fra dengang, var det ikke så slemt. Jeg var bare lidt kvabset. Men det forfulgte mig i mange år, at jeg blev påduttet, at jeg var tyk. Det påvirkede min måde at klæde mig på og lagde en dæmper på min selvbevidsthed,« fortæller Jesper Asholt, der holder foredrag om sine kedelige erfaringer med mobning.

»Det er noget, man virkelig skal kæmpe imod,« advarer han.

Forholdet til pigerne blev af samme grund lidt anstrengt i de helt unge år.

»Jeg har aldrig været nogen score-Kaj. Og når man samtidig gennemlever en periode, hvor man ikke er sikker på, at man er en steg, så bliver det svært,« siger han.

Alt det er fortid. Fremtiden har ligget badet i projektørlys, lige siden han fik rollen som Rud i »Mifunes sidste sang«.

»Så tak, Søren! Det er din skyld, at alting har flasket sig rigtig godt,« ler Jesper Asholt.

»Jeg er himmelhenrykt for mit liv som skuespiller. Når jeg står på scenen inde på Nørrebros Teater og kigger op på lamperne, så tænker jeg: Hvor er det bare fedt at være her.«

jla@bt.dk