’Hun er på linje medstore forfattere som Astrid Lindgren og H.C. Andersen,’ siger professor Torben Weinreich, som mener, at J.K. Rowling har givet en hel generation – og særligt drengene – lyst til at læse lange romaner.

Selv et lille pip på Twitter fra J.K. Rowling bliver øjeblikkeligt en sensation ude i den store verdens medier. For nylig skabte hun opsigt, da hun blandede sig i debatten om den amerikanske tennisstjerne Serena Williams, der blev kritiseret for at være for muskuløs og mandig. ’Yeah, min mand ser præcis sådan ud i kjole’, skrev hun humoristisk under et billede af densmækre Serena Williams i rød kjole.Tidligere har hun bl.a. vakt opmærksomhed med et tweet, hvor hun støttede homoægteskaber i Irland, og et andethvor hun tog afstand fra skotsk selvstændighed.

Det er ikke spor sært, at lige netop den engelske forfatter J.K. Rowlings små pip giver international genlyd. Hun har nemlig som forfatter en historie,verden ikke har set før.

Hun er noget så eksklusivt som forfatter-milliardær – 5,6 mia. kr. er hun god for ifølge Sunday Times Rich List.Hendes syv bøger om Harry Potter, der udkom 1997-2007, er solgt i 450 mio. eksemplarer og oversat til 78 sprog, og også hendes seneste bøger, en roman og to krimier, er solgt i store oplag. Og så fremtræder hun lidt sky, beskeden og er tilsyneladende uden celebrityambitioner – ikke just almindelige karaktertræk hos nyrige.

LÆS OGSÅ:

Hendes liv og forfatterskab kan ses som en askepothistorie om en fattig, arbejdsløs,enlig mor, der skrev og skrev og til sidst, efter afslag fra flere forlag, ikke bare fikudgivet sin bog, men globalt bragede igennem som forfatter. Det er en romantisk udlægning, som pressen har gentaget igen og igen, men som hunselv afviser.I dag fylder J.K. Rowling 50 år.

Hun var 31 år, da den første Potter-bog udkom. Siden den er der blevet vendt op og ned på hendes liv. Ideen til Potter-universet – historien om drengen Harry Potter på Hogwarts, skolen for trolddom og heksekunstner – fik hun på en fire timer lang og forsinket togtur fra Manchester til London. Da toget rullede ind i London, havde hun allerede personerne og en god del af historien til den første bog, ’Harry Potter og de vises sten,« i hovedet.

Lærte drenge at læse langt

J.K. Rowling er opvokset i en middelklassefamilie og har studeret fransk og klassisk filologi ved Exeter University med et års studier i Paris. Efter endt eksamen arbejdede hun som researcher og tosproget sekretær for Amnesty International i London samtidig med, at hun forsøgte at skrive. Senere flyttede hun til Portugal, hvor hun giftede sig med en portugisisk tv-journalist, som hun i 1993 fik datteren Jessica med. Parret blev skilt efter et par år, og J.K. Rowling flyttede til Edinburgh, hvor hun stadig bor, for at være i nærheden af sin søster. På det tidspunkt var hun arbejdsløs og på bistand, men hun havde en stærk drøm om at blive forfatter og skrev bl.a. rundt omkring på byens cafeer.

»Jeg var så fattig, som det er muligt at blive i dette land. Jeg var enlig mor. (...) Jeg husker, at jeg (...) ikke spiste, så min datter kunne få mad,« fortalte hun i 2013 til Daily Mail.

I 1995 var hun færdig med sin første bog, ’Harry Potter og de vises sten’. Flere forlag afviste bogen, inden forlaget Bloomsbury klogt gav grønt lys. Bogen udkom i 1997. I de følgende ti år udkom i alt syv bøger, som fik enorm succes. Harry Potter er blevet et globalt brand,og bøgerne bliver over hele verden entusiastisk læst af millioner af børn og unge fra syv-otte år og op.

LÆS OGSÅ:

»J.K. Rowling har haft en utrolig betydning for børnelitteraturen – både i forhold til den børnelitteratur, der bliver skrevet, og i forhold til læserne. Da hun kom til med sine bøger, gav hun børns – særligt drenges – interesse for børnelitteratur et boost. Jeg var selv med til at lave en undersøgelse af børns læseinteresse,da Rowlings første bøger var udkommet, og der var mange drenge, der fremhævede, at de igen var begyndt at læse børnebøger på grund af Harry Potter,« siger professor i børnelitteratur Torben Weinreich, der fra 1998 til 2004 var leder af Center for Børnelitteratur ved Danmarks Pædagogiske Universitet i København.

J.K. Rowling viste med Harry Potter, at man kan skrive langt til børn. Hendes bøger er på flere hundrede sider. Alligevel sluger børnene dem. Da de første bøger udkom, var det ellers en uudtalt norm blandt forlæggere og børnelitterater, at børn ikke gad læse lange bøger.

»Børnene har læst disse lange bøger, og når de blevet færdige, har de ventet på, at den næste skulle komme. Det er lykkedes J.K. Rowling at skabe et stort, litterært univers ved hjælp af sproget, og det sprog har hun holdt fast igennem alle bøger og samtidig udbygget sit univers. Det er ikke så usædvanligt, at en forfatter gør det i en enkelt bog, men det er usædvanligt, at man gør det og fastholder det med så stor konsekvens gennem syv bind med tilsammen ca. 4.000 sider,« siger Torben Weinreich.

Blev sat fri af fiasko

Han mener, at Rowling hører til i toppen af børnelitteraturen sammen med forfattere som H.C. Andersen og Astrid Lindgren.

»Der, hvor J.K. Rowling ikke helt når H.C. Andersen og Astrid Lindgren, er i det litterære. Men hun har det, som de andre også har: Evnen til at fastholde læseren,« siger Torben Weinreich.

De fleste ser J.K. Rowling som en succeshistorie. Selv anser hun sin fiasko for at være grundlaget for sin succes.

Det fortalte hun, da hun i 2008 holdt tale for dimittenderne på det amerikanske eliteuniversitet Harvard. Her fortalte hun – efter først at have slået fast, at ’kun idioter romantiserer fattigdom’ – at hun syv år efter sin universitetseksamen var mislykkedes i enorm grad: Skilt, enlig mor, arbejdsløs og fattig – dog uden at være hjemløs.

»Så hvorfor taler jeg om fiaskoens fordele? Helt enkelt fordi fiasko skræller det uvæsentlige bort. Jeg stoppede med over for mig selv at lade som om, at jeg var en anden, end jeg var, og begyndte at bruge al min energi på at gøre det, som virkelig betød noget for mig. Hvis jeg havde haft succes med noget som helst andet,ville jeg måske aldrig have fundet kræfter til at lykkes på det område (litteraturen,red.), hvor jeg troede på, at jeg virkelig hørte til.

LÆS OGSÅ:

Jeg blev sat fri, fordi min største frygt var blevet en realitet, men jeg levede, og jeg havde stadig min datter, som jeg elskede, og jeg havde en gammel skrivemaskine og en stor idé. Jeg havde ramt bunden, der blev det solide fundament, som jeg kunne genopbygge mit liv på,« sagde J.K. Rowling og fortsatte:

»Fiasko gav mig en indre sikkerhed, som jeg aldrig ville have opnået ved at bestå eksamener. Fiasko lærte mig noget, jeg ikke kunne have lært på en anden måde. Jeg opdagede, at jeg havde en stærk vilje og mere disciplin, end jeg forventede.«

I dag hviler hendes liv på et solidt fundament både økonomisk, litterært og familiemæssigt. Hun er en af verdens rigeste kvinder. Siden 2001 har hun været gift med lægen Neil Murray, som hun har to børn med. Hun skriver bøger for voksne – en roman og to krimier er det blevet til. Og så bruger hun tid og millioner på velgørenhed, bl.a. til bedre vilkår for børnehjemsbørn.