Gamle vinylplader har fået et comeback

Vinylplader har gennem det sidste årti oplevet eksplosive prisstigninger.

Interessen for vinylplader er det sidste årti steget voldsomt. Og det samme er priserne, skriver Børsen Søndag.

Lars Rørbæk, musikantikvar i Clemens Antikvariat i Aarhus, fortæller, at interessen blandt andet er steget i takt med, at internettet har åbnet for et langt større marked.

Han bakkes op af Jesper Hansen, som er medejer af pladebutikken Sound Station på Frederiksberg.

- For 10 år siden solgte vi Madonnas Erotica Picture Disc for 7.500 kroner. Den er siden blevet solgt for over 40.000 kroner. For 15 år siden solgte vi Leafhound til 10.000 kroner, og for to år siden var den 20.000 værd. Nu ligger den til 40.000 kroner, siger han til Børsen Søndag.

Ifølge avisen er de mest hypede og allermest værdifulde plader fra 50erne, 60erne og 70erne, og det er især psykedelisk progressiv rock, punk og jazz, der trækker de virkelig store summer til sig. En udgave af The White album af The Beatles er den dyreste vinylplade, der er blevet solgt på E-bay. Den gik til knap 200.000 kroner.

Jesper Hansen påpeger dog, at der også er penge i musik fra 80erne og 90erne. Eksempelvis kan velholdte plader af kunstnere som Pet Shop Boys og George Michael nemt kaste over tusind kroner af sig.

- Når folk kommer ind med en kasse, der indeholder et par hundrede plader, ligger der ofte et par plader til en værdi af et par tusind kroner og så en del, som bare er 200-300 kroner værd, men det kan jo også løbe op. Mange har noget, som er meget værd. Mange flere end der regner med det, siger Niels Rolfgaard, som er indehaver af pladeforretningen Second Beat i København, til Børsen Søndag.

Eksperter, avisen har talt med, råder til, at man får sine plader vurderet i en pladeforretning, så man ikke risikerer at komme til at sælge dem for billigt.

BNB

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08