Forsker: Danskerne lyver sig mere kulturelle

Danskerne svarer uærligt om deres hang til at gå teateret, mener teaterforsker.

En ny stor undersøgelse af danskernes kulturvaner, giver et usandfærdigt billede af, hvor ofte danskerne egentlig går i teateret. Det mener Stig Jarl, der er lektor i teatervidenskab og fagleder ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet ifølge Politiken.

Undersøgelsen ’Danskernes kulturvaner 2012’, som er lavet af Epinion og Pluss Leadership, konkluderer, at danskernes appetit på kultur er i stigning. Men tallene fra undersøgelsen, som i sidste uge blev offentliggjort af Kulturministeriet, stemmer ganske enkelt ikke overens med antallet af solgte billetter, siger Stig Jarl, der har efterprøvet tallene:

- Der er ingen sammenhæng mellem de tal, som de adspurgte i undersøgelsen angiver, og det antal billetter, der er solgt, og den uoverensstemmelse kalder jeg at lyve, forklarer han.

Han pointerer, at danskerne ifølge undersøgelsen gik i teateret 9,3 millioner gange sidste år. Til sammenligning viser tal fra Danmarks Statistik, at der i sæsonen 2010-2011 var omkring 1,9 millioner tilskuere til de danske teaterforestillinger.

Stig Jarl står ikke alene med sin kritik af undersøgelsen. Professor i statistik ved København Universitet Svend Kreiner stiller sig også undrende over for de misvisende tal.

- Hvad Stig Jarl gør, er velmotiveret. Når jeg ser på Danmarks Statistiks tal for, hvor mange der har gået i teatret i 2004 og i 2011, kan jeg ikke se nogen forskel, og det modsiger undersøgelsens konklusion. Det kan undre, at de professionelle firmaer ikke har kigget på de samme tal. Og det kan undre, at Kulturministeriet ikke har kigget på dem, siger han til Politiken.

BNB

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08