To af de fire eksperter, som B.T. har talt med, tror, at Olivers far (Jens Jørn Spottag) har myrdet Nanna Birk-Larsen.

Knap hver tredje dansker har søndag efter søndag siddet klinet til skærmen for at følge Sofie Gråbøl og Co.s forsøg på at opklare, hvem der bestialsk myrdede Nanna Birk-Larsen og bagefter kørte lejebilen med hendes lig fra Troels Hartmanns kampagnekontor og ud i skovsøen.

Her giver et par af landets bedste kriminal- og spændingsforfattere samt en kriminalreporter deres bud på, hvem der myrdede Nanna. Vi andre må vente i spænding, indtil serien genoptages til efteråret.

Michael Larsen
Romanerne 'Med livet i hælene', 'Uden sikker viden', 'Slangen i Sydney', 'Femte sol brænder', 'Den store tid' og 'Aftenlandet'.

- Hvad synes du om Forbrydelsen?

- Hvis jeg begyndte at øse af alle forbeholdene (de mange afsnit, tomgangen i sorgbearbejdelses-historien og politiets mange helt elementære forsømmelser) ville det komme til at lyde, som om jeg i virkeligheden ikke bryder mig om 'Forbrydelsen'. Men det gør jeg. Jeg kan høre – nogle gange ordret – hvor manusforfatterne tyvstjæler fra. Men det er helt fint. Det er alt i alt en plaskende, mørk og regntung symbiose mellem det bedste i amerikansk og ny dansk film. Herligt.

- Hvem myrdede Nanna?

- Jeg vil gætte på, at netop svagheden ved serien – de alt for mange afsnit – bliver en styrke til sidst, hvor vi har glemt de ledetråde, vi fik undervejs. Hvis morderen viser sig at være en af de favoritter, der er peget på (Vagn, Olivers far eller Morten Weber), vil der være troværdighedsproblemer på den ene eller den anden led. Med de mange afsnit in mente må mit bedste bud derfor være, at morderen er en person, vi har set – men som vi endnu ikke har fået stort at vide om, og hvis motiv først vil begynde at folde sig ud, når vi når de sidste afsnit af serien.

Niels Krause Kjær
Romanerne 'Kongekabale', 'Den politiske landsby' og 'Tilskueren'

- Hvad synes du om Forbrydelsen?

- Jeg føler mig grundlæggende godt underholdt og har set alle afsnit, på nær et. Forsøget med at inddrage vidt forskellige miljøer i den samme historie kan jeg godt lide. Altså at vi er ved flyttefirmaet og den kultur der er dér, og så kommer i politiverdenen og på Københavns Rådhus. Selve grundideen med at tage et mord og lade tre forskellige kulturer blive blandet ind i det er god, og det er noget, jeg selv kan få inspiration af.

- Hvem myrdede Nanna?

- Jeg tror, det er Olivers far. Vi har set ham ganske kort i et enkelt afsnit, hvor han i kølvandet på Sarah Lunds afhøring af hans søn bliver rigtig vred, selvom det ikke var planen. Men det er det, man skal gøre i krimi-genren: der bliver lagt bitte små spor ind i starten, og så på et tidspunkt bliver sporene trukket mere og mere ind. Derfor skal det ikke være nogen, som vi virkelig har stiftet bekendtskab med indtil nu, men de skal have været der. De kan ikke bare komme dumpende som en eller andens rige onkel fra Amerika i afsnit 15 eller sådan noget.

Anna Grue
Romanerne 'Noget for noget' og 'Det taler vi ikke om'

- Hvad synes du om Forbrydelsen?

- Jeg havde egentlig besluttet mig for, at jeg ikke ville deltage i lovprisningen af DR Dramas nye krimiserie. Der er jo ikke noget ved at gentage noget, som alle andre siger i forvejen. Men det her er den første danske serie i mands minde, der har kunnet fastholde min opmærksomhed i mere end et enkelt – eller bare et halvt – afsnit.

- Hvem myrdede Nanna?

- Jeg tror, det er Olivers far. Hans reaktion ved forhøret af sønnen var helt forkert: først forsvarer han sønnen over for politiet, og bagefter stikker han ham sådan en på låget. Noget hænger ikke sammen. Og så hyrer man altså heller ikke folk som Jens Jørn Spottag til en rolle, som kun indeholder tre ord og en lussing. Det er dog helt klart, at Vagn kommer under anklage på et tidspunkt. Men husk at Nanna (ifølge stilen) skulle have haft et forhold til en gift mand. Og Vagn er ikke gift.

Linette Jespersen
Kriminalreporter på B.T. og kriminologi-studerende

Hvad synes du om Forbrydelsen?

- Jeg ser 'Forbrydelsen' hver søndag. Det er en af de mest realistiske krimiserier, der er lavet i Danmark. Sammenblandingen mellem politi og personlige hændelser synes jeg fungerer godt. Det er klart, at serien er urealistisk på den måde, at tingene bliver mere speedet op end i virkeligheden. Samtidig er Sarah Lund mere superkvinde, end hun ville være i virkeligheden – hun er jo overalt. Der er også et par svipsere: for eksempel er det en kriminaltekniker, der fortæller Nannas forældre, at deres datter er død. Normalt vil det være en politimand eller en efterforskningsleder, der overbringer den svære nyhed.

Hvem myrdede Nanna?

- Fra start har jeg tænkt: 'Laura Palmers sidste dage'. Allerede da mobil-videoen kom frem, blev det 'fordækte seksuelle' introduceret i serien. Jeg er sikker på, at Nanna har levet et hemmeligt liv sammen med veninden, og jeg tror ikke, hun er den pæne pige, som hun bliver fremstillet som. Skulle serien følge 'Twin Peaks'-tråden, så skulle det jo være faderen, der var morderen – og det tror jeg ikke på. Hans rolle blev udspillet med selvtægts-temaet. Jeg tror, at morderen er Jeppe, Olivers ven og sambo. Han er tilpas klam og kold til at kunne have gjort det.