Det er blandt andet stjerneglans fra Mads Mikkelsen, der gjorde udfaldet for det danske bud på en Oscar-vinder.

Der var rigtig mange faktorer i spil, da den syv mand store Oscarkomite fredag valgte, at det bliver Nicolaj Arcels film »En Kongelig Affære«, som Danmark sender på jagt efter en af de eftertragtede Oscar-statuetter i Hollywood.

For det er bestemt ikke nok, at filmen, der beskriver trekantsdramaet mellem kong Christian VII, dronning Caroline Mathilde og livlægen Johann Friedrich Struensee, har fået gode anmeldelser og trukket tusindvis af danskere i biografen.

Således har den danske Oscarkomite også nærstuderet udlandets reaktioner på filmen, rollelisten og tidspunktet for den amerikanske premiere, inden man besluttede sig, fortæller Louise Kidde Sauntved, filmanmelder på Berlingske og del af komitéen.

- Det betyder blandt andet noget, at filmen har et kongeligt tema, da det er et populært emne i USA i forhold til europæisk kultur og historie. Der er en masse film med royale temaer, som tidligere har været med i Oscar-kapløbet, siger Louise Kidde Sauntved.

Når »En Kongelig Affære« blev valgt foran Susanne Biers »Den Skaldede Frisør« og Bille Augusts »Marie Krøyer« skyldes det også, at Danmarks måske mest kendte skuespiller, Mads Mikkelsen, spiller rollen som Struensee.

- Filmen har nogle stærke skuespilpræstationer. Ikke mindst med Mads Mikkelsen i fokus, som alle lige i øjeblikket er interesseret i. Ikke så meget på grund af »En Kongelig Affære«, men mere på grund af filmen »Jagten«. Men det smitter selvfølgelig af på denne her, at der er meget fokus på ham, siger filmanmelderen.

- Desuden får Alicia Vikander, der spiller rollen som dronning Caroline Mathilde, også meget opmærksomhed internationalt, siger Louise Kidde Sauntved, der ligeledes hæfter sig ved, at Nicolaj Arcels manuskript til den originale »Mænd der hader kvinder« har skabt fokus på instruktøren.

Louise Kidde Sauntved må ikke afsløre, hvordan stemmerne fordelte sig, da Oscarkomitéen landede på »En Kongelig Affære«, men hun siger, at der var »absolut flertal« og tilføjer, at hun er »meget tilfreds med udfaldet«.

Det er reelt ude af danske hænder, hvad skæbnen for den danske film bliver. Hvert land kan således indstille én film til nominering i kategorien »Bedste udenlandske film«, og herefter skal filmene vurderes af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film.

Nomineringerne offentliggøres tirsdag 15. januar 2013, og selve Oscarkåringen finder sted søndag 24. februar 2013.