Anders Bech Jessen betegner sig selv som »kaliffen« i en mildt sagt alternativ familieklan. Han er en kontant far til fem og fra på tirsdag tillige vært på forbrugerprogrammet »Kontant«

Det er let at blive misundelig på Anders Bech Jessen, når man selv er tynd i toppen og træt i kroppen og i det hele taget føler sig som et temmelig afdanket handyr på den forkerte side af fyrre.

At det midaldrende mandeliv ikke behøver være sådan går op for mig, da Anders Bech Jessen anduver Café Sebastopol på Nørrebro med en irriterende stilsikker selvbevidsthed.

Den 48-årige tv-journalist indtager rummet med den største selvfølgelighed og ro. Tøjet er bare møf. Det bedste af det bedste. Han ligner noget fra en svunden Hollywood-tid med sin 50'er-frisure og den uundværlige Queens i mundvigen.

Den fyr er simpelthen tæske tjekket. Og så er han tilmed far til fem. Første gang, man taler med Anders Bech Jessen i telefon, tror man, at man har fået en karl smart i røret.

Han er stor i slaget og hurtig i aftrækket. Men han er også så meget mere. Det opdager man hurtigt sådan en almindelig torsdag formiddag, mens han tygger sig gennem en American Breakfast med hele svineriet.

Den ny vært på DR-TVs forbrugerprogram »Kontant« er et venligt og imødekommende menneske. Og han har da heller ikke tænkt sig at efterligne Mette Vibe Utzons rabalderfacon, når han debuterer på tirsdag.

Efterligner ikke Utzon
»Det ville aldrig gå godt. Mette er jo lidt af en rappenskralde, uden at det skal lyde grimt. Og mandlige rappenskralder er uudholdelige. Mette kan slippe afsted med sin stil, fordi hun er kvinde og lille af statur.

Jeg er mand og ret stor, så jeg ville blive opfattet som urimeligt brutal og aggressiv, hvis jeg udspurgte gæsterne med samme intensitet som hende. Så det bliver lidt mere afdæmpet med mig,« fortæller Anders Bech Jessen, der følte »en snigende metaltræthed« efter seks år og 1022 udsendelser som studievært på TV2 Nyhederne.

Han var derfor plukkemoden, da DR-TV ringede med tilbuddet om at overtage »Kontant«. TV2 prøvede med gode opgaver at holde på ham, men det var for sent.

Han havde i hovedet allerede solgt sig selv til jobbet i Gyngemosen. På plussiden talte også, at han slipper for den 185 kilometer lange køretur fra bopælen på Østerbro til Kvægtorvet i Odense.

»Men det var ikke nemt. TV2 er en fantastisk arbejdsplads med en fremragende virksomhedskultur. Trods de høje seertal er TV2 et lille sted med forholdsvis få medarbejdere, hvor alle trækker på samme hammel. Man er én stor familie. Det er et meget, meget godt sted at arbejde,« siger han og tager en slurk af sin dobbelte café latte.

Læsere af kvindeblade vil vide, at Anders Bech Jessen lever et temmelig alternativt familieliv. Han har to børn med tv-kollegaen, Gitte Løkkegaard, der er ophavskvinde til tv-serien »De moderne familier«, som kører tirsdag aften på DR-TV.

Det alternative består i, at de fik deres seneste barn flere år efter, at de var flyttet fra hinanden og holdt op med at være kærester. »Ja, det er jo noget, min tidligere kæreste excellerer i. Hun skriver bøger om det og laver tv-serier om det.

Og det er alt sammen helt fint. Men skal vi ikke lade det blive ved det?,« ler Anders Bech Jessen, der fortsat tilbringer meget tid sammen med Gitte Løkkegaard, ligesom hun fortsat er papmor for hans tre første børn fra et tidligere forhold.

Kaliffen i klanen
»Ja, vi lever jo i en stor klan, hvor jeg har lov til at være kaliffen,« ler han og tilføjer med et glimt i øjet, at han skam er ledig på markedet. »Men interesserede skal bare vide, at det er den store pakke, de siger ja til,« advarer han med et grin.

Pakken består foruden eks-kæresten af fem børn på 27, 18, 15, 9 og halvandet år. Således har han avlet børn gennem hele fire årtier, hvilket han ikke undlader at gøre opmærksom på med en vis stolthed.

»Der var sgu ikke stråforkorter i min barndoms havregryn,« som han smilende konstaterer. Ligesom der heller ikke har været lim i hans livs parforhold. Han synes, det er svært at få tosomheden til at fungere.

»Ja, for helvede, og det er ikke blevet mindre svært i den tid, jeg har været på banen. Jeg har jo taget hele turen. Jeg er født i en tid, hvor far arbejdede, og mor gik hjemme.

Da jeg så nåede de sprøde teenageår, skulle mor pludselig ud på arbejdsmarkedet. Og siden har det ændret sig lidt frem og tilbage hele tiden. Det er helt fint og i hvert fald ikke kedeligt,« siger han og roder i Queens-pakken efter endnu en smøg.

»I vores moderne samfund egner ingen af modellerne sig rigtig til et liv, hvor man er sammen med den samme, fra man er 21, til man dør som 80-årig. Hele tiden sker der noget i begge parters liv, som gør, at man udvikler sig i hver sin retning.

Sådan er vilkårene bare i vores tid. At jeg og min familie lever, som vi gør, er ikke nødvendigvis noget, vi har lyst til. Sådan er det bare blevet,« fortæller han.

En illusion
Anders Bech Jessen køber altså ikke forestillingen om den eneste ene. Den er i hans univers en illusion. Seriel monogami er i hans øjne virkeligheden for langt de fleste mennesker.

»Og jeg tror slet ikke, det er så usundt at ændre drastisk på sit liv en gang imellem. På en måde får man flere liv,« siger han og erkender, at opbruddene er forbundet med smerte.

»Hvis man satser på at gå gennem livet uden smerte, kan man ligeså godt lade være med at leve. Selvfølgelig er det smertefuldt at bryde op, ligesom så mange andre ting i livet er forbundet med smerte,« tilføjer han.

Børnene er den konstante faktor i Anders Bech Jessens liv. Han passer dem på skift med deres mødre, og han indrømmer gerne - meget apropos - at han er en kontant far.

»Som forældre kan man grundlæggende kun lære sine børn én ting: De skal opføre sig ordentligt. Det er de skidegodt tjent med. Jeg synes, man ser utroligt mange uopdragne børn, og det er enormt synd for dem. For ingen kan jo rigtig li' dem udover forældrene.

Jeg mener jo ikke, at børn skal bukke og skrabe og gå rundt med vandkæmmet hår hele tiden. Det er mere basale ting som at opføre sig ordentligt ved bordet og den slags,« fortæller han.

»Så hjemme hos os får børnene ikke lov til at være i tvivl om, hvad jeg mener om tingene. Og én af fordelene ved at være alenefar er, at jeg altid har det sidste ord. Der er ikke noget med lige at snige sig over til mor.

Jeg har selvfølgelig været nødt til at slække lidt over for de store børn. Men når linien skal lægges for familiens overordnede affærer, såsom omgangstonen i hjemmet, så er det altså mig, der sidder for bordenden,« siger han.

Livsnyder i køkkenet
Det lyder altsammen meget strikst, men er vist ikke så slemt, når det kommer til stykket. Anders Bech Jessen er en livsnyder, der elsker at stå hjemme i køkkenet og kokkerere god mad. Allerbedst er det, hvis han kan skylle det ned med god rødvin efterfulgt af en smøg eller to.

»Jeg har røget, siden jeg var 13 år. Og jeg ved ved Gud i himlen godt, at det ikke er særlig smart. Men jeg kan godt li' at ryge, og det er en del af min identitet at ryge. Jeg har ikke meget til overs for antiryge-hysteriet, men jeg har stor respekt for videnskabelige fakta.

Så mens jeg røg min ældste datter op i ansigtet, da hun var spæd, kunne det ikke falde mig ind at gøre det samme med mine yngste børn i dag. Så meget klogere er jeg da blevet,« siger Anders Bech Jessen, der holder sig i form ved at spille tennis med sin bror, sexolog Jørgen Bech Jessen, mindst én gang om ugen.

»Han er seks år ældre end mig og vinder altid. Det er pisseirriterende. Men jeg vil nødig undvære vores tenniskampe. Tennis er en fantastisk helle i forhold til alt,« siger han og fortæller, at to ugentlige besøg i fitnesscentret også hører til hans vedligeholdelsesprogram.

I øjeblikket glæder han sig til at banke rusten af sine færdigheder og prøve noget helt nyt som vært for »Kontant«. Der var ifølge ham selv ved at gå lidt for meget rutine i hans nyhedsvagter på TV2.

»Jeg skal helst have noget i mit liv, som optager mig nok, til at jeg ikke bliver så doven, som jeg i virkeligheden er. Det er vigtigt for at holde motoren i gang, så jeg kan være fuldt til stede på mit arbejde og i andres liv,« siger han.

Da vi forlader Café Sebastopol, har Anders Bech Jessen for længst demonteret mit umiddelbare billede af ham som en af de blæremåse, han heller ikke selv kan fordrage.

»Jeg kan sgu ikke holde ud, når folk himler op mod bedre vidende. Jeg synes, den slags føren sig frem er træls,« betror han mig. Nok kan Anders Bech Jessen være kontant, men krukket..? Nej.