Ligestillingsforsker glæder sig alligevel over TV2s nye politikvinde.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>OK, hun blev først accepteret af sin mandlige partner efter hun kvinde-stereotypt havde flæbet over for ham. Alligevel er den nye TV 2-serie om betjenten Anna Pihl en nyskabelse, som vækker glæde blandt visse ligestillings-entusiaster og hos de homoseksuelle.

For det er første gang man i dansk TV-dramatik har en kvindelig hovedperson, som er fysisk agerende - Anna Pihl, spillet af Charlotte Munck, bruger fysisk magt. Amerikanere har haft den slags kvinderoller i årtier, men først nu er Danmark med.

Og samtidig er det første gang man i dansk TV-drama har en nogenlunde realistisk bøsse med en fremtrædende rolle. Også der har amerikanerne årtiers forspring. Allerede i TV-serien Soap fra 1977 var en bøsse med.

- I scenen, hvor Anna Pihl græder over for sin mandlige makker får vi fastslået, at når det kommer til stykket, er det alligevel mændene, der redder verden. Når det brænder på, træder manden stadig frem, siger Kenneth Reinicke, kønsforsker ved RUC.

Alligevel glæder Reinicke sig over, at vi i dansk TV-dramatik for første gang ser en kvinde som bruger sin fysiske styrke. Hverken Ghita Nørby i »Ørnen« eller Charlotte Fich i »Rejseholdet« har ageret fysisk - de har »kun« skullet bruge deres hjerne, mens mændene har ordnet den fysiske side af sagen.

Væk fra det fastlåste
- Det bærer ved til den tendens, at de to køn nærmer sig hinanden og væk fra de stereotype og fastlåste kønsroller. Og jeg tror faktisk, at al snak om voldelige pigebander de seneste år har været med til at legitimere Anna Pihl.

- Også det at kvinder i stigende grad dyrker kampsport, blandt andet boksning, gør det acceptabelt for den almindelige seer at Anna Pihl er som hun er.

- For eksempel så vi hende i afsnit 2 bare kaste sig ud i en farlig og voldelig situation på et diskotek, uden at være sikker på om kollegerne var på vej til undsætning eller ej.

- Det er noget en mand ville gøre i en sådan dansk serie, ikke en kvinde, påpeger Kenneth Reinicke, som samtidig fastslår, at Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i hele Europa. Blandt andet er vi et af de lande med færrest kvindelige betjente.

fhk@bt.dk