Han har i årevis efterladt sit publikum med våde øjne, ømme mavemuskler og trætte smilebånd.

Anders Matthesen, der til næste år kan fejre 25 års jubilæum på scenen, er ad flere omgange blevet hædret for sit bidrag til dansk film og stand-up, og den 41-årige multikunstner har skabt sig et navn som én, der gang på gang fornyer sig og sætter barren højere.

Men det har krævet urolige timer og kreative omveje at nå dertil, og processen har til tider været udmattende.

Det fortæller Anders Matthesen forud for premieren på dokumentarfilmen "Den anden side", hvor dokumentaristen Pernille Rose Grønkjær i fire år har stået på sidelinjen og fulgt ham tæt.

Her får man et indblik i Anders Matthesens arbejdsproces og kamp for at stable et nyt show på benene, og filmen skildrer fra allernærmeste hold, hvordan den populære kunstner ramler hovedkulds ind i en toårig periode, hvor han kæmper med forventningspresset, manglende idéer og troen på egne evner.

- Der har været gange, hvor jeg syntes, at jeg ikke var sjov mere. Som karrieren er skredet frem, er det blevet sværere at se, hvad der er det rigtige at gøre. For hver gang bliver der flere og flere forventninger, og jeg tænker over, hvad der nu er rigtigt at gøre, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Og så kommer det strategiske også lidt ind, og det skal man passe pissemeget på med, for det handler ikke om at lave noget, der bliver en succes, men om at lave noget hvor lysten er der. Så må man holde fri, æde nogle middage, hygge lidt med ungerne og spille brætspil, indtil lysten kommer igen.

To år måtte Anders Matthesen vente på, at lysten og inspirationen vendte tilbage til ham efter hans onemanshow "Anders", og det var en hård omgang for komikeren.

- Man mister sin identitet. Da jeg startede med at være stand-up komiker, var det noget, man sagde, når man kom til en fest. Det var nærmest en jakke for én.

- Når man så pludselig sidder derhjemme med en familie og ikke ved, hvor der er open mic, så er jeg da i hvert fald ikke stand-up-komiker af identitet. Det er hundrede procent sikkert. Men hvad er jeg så? En entertainer, klovn eller bare en musiker, der ikke kan finde ud af det og i stedet fortæller nogle jokes?

Frustrationerne har også været uundgåelige at bemærke for Pernille Rose Grønkjær, der i fire år har været førstehåndsvidne til Matthesens kreative udfordringer.

- Anders er vanvittigt godt selskab, men det er også hårdt. Det er lange træk og svært at stable et show på benene, og at være på sidelinjen og betragte det er også slidsomt, forklarer hun.

Hun mødte første gang Anders Matthesen, da hun skulle lave en lille kort film forud for showet "Anders", og allerede her begyndte de to at tale om at lave en længere fortælling.

- Jeg vil rigtig gerne tale om mit arbejde, jeg vil rigtig gerne fortælle, hvordan en joke blev til. Det er min helt store interesse og lidenskab, og hvis jeg kan brede det ud med én, der er så god til at fortælle historier, som Pernille er det, vil jeg rigtig gerne det, fortæller Anders Matthesen.

Sammen med den erfarne instruktør har han derfor haft det som et mål at sætte fokus på sin arbejdsproces, og selv om den til tider byder på usikkerhed og nagende tvivl, så holder han stædigt fast i, at han skal have lysten med sig hele vejen.

- Jeg venter, til at jeg har en historie og en fortælling, og så vil jeg gerne lave jokes på det, siger han og forklarer, at al usikkerhed og kunstneriske kriser betaler sig, når publikum er flade af grin.

- Det er jo det, der er så dejligt ved det. Derfor er det også det værd at gå den ekstra mil hver gang, fordi forløsningen og glæden er simpelthen bare så stor, når det virker, siger Anders Matthesen.

Dokumentarfilmen "Den anden side" lander i de danske biografer 27. april.

/ritzau/FOKUS