Regionsrådet i Region Hovedstaden besluttede tirsdag aften at give det ekstraordinære tilskud på 46 mio. kroner, der gør det muligt for Wonderful Copenhagen at betale sine kreditorer. Samtidig indstillede man Copenhagen Capacitys formand, Peter Højland, til ny formand for den skandaleramte organisation.

Peter Højland, formand for turist- og erhvervsorganisationen Copenhagen Capacity bliver efter al sandsynlighed manden, der skal stå i spidsen for en ny fremtid for det kuldsejlede Wonderful Copenhagen. Regionsrådet i Region Hovedstaden besluttede på sit møde tirsdag aften at indstille Peter Højland til posten som ny bestyrelsesformand for WoCo efter Michael Metz Mørch, der er trådt tilbage som følge af den økonomiske skandale ved Eurovision Song Contest.

De voldsomme budgetoverskridelser medførte et underskud på 58 millioner kroner.

Wonderful Copenhagen betaler selv de 12 mio, og på regionsrådsmødet vedtog samtlige partier på nær Enhedslisten umiddelbart at give en ekstra bevilling på de restende 46 millioner kroner, så kreditorerne kan få deres penge.

Enhedslisten på nær ét medlem er også villige til at give de 46 miollioner, men først når der foreligger en nærmere redegørelse om hele forløbet.

Pengene blev dog ikke givet uden betingelser. Det er således en betingelse for gennemførelse af bevillingen, at Wonderful Copenhagen fremover skal følge de samme regler i forvaltningsloven som offentlige virksomheder for at forebygge de problemer med blandt andet nepotisme, der ifølge kritikerne har præget organisationen i forbindelse med Eurovision-projektet.

Derudover skal den nye bestyrelsesformand placere det administrative ansvar for den økonomiske fadæse og drage de nødvendige konsekvenser.

»Det gælder også direktørens rolle,« understreger det konservatives regionsrådsmedlem, Mette Abildgaard.

»Det er ikke kun bestyrelsesformanden og en underdirektør, der skal tage ansvaret. Og bestyrelsesformanden kan sammensætte ledelsen, som han finder bedst. Ingen personer er fredet.«

De 46 mio. kroner skal betales tilbage over en ikke nærmere fastsat årrække – ikke syv år som oprindelig foreslået.

»Hvis det viser sig, at turismen lider for voldsomt under, at der skæres i tilskuddet, kan vi beslutte at tilbagebetalingen skal ske over en længere periode,« siger Mette Abildgaard.

»Men pengene skal betales tilbage. Man kan ikke lave sådan en fejl uden selv at hænge på regningen.«

Den nye bestyrelsesformand får også pålagt allerede inden udgange af i år at fremlægge et forslag om en fremtidig struktur og ledelse i Wonderful Copenhagen. Og her er valget af Peter Højland som ny formand et godt signal og et godt skridt i den rigtige retning, mener Charlotte Fischer (R).

»Som formand også for Copenhagen Capacity kan han se turistområdet mere samlet. Vi havde gerne set, at man var gået endnu videre i en sammenlægning af de forskellige turistorganisationer i hovedstadsområdet allerede nu, men i situationen peger det i den rigtige retning, det er en god mulighed for en frisk start for Wonderful Copenhagen,« siger hun.

Det er imidlertid ikke kun i Wonderful Copenhagen, der er brug for en ny start. Også i Region Hovedstaden er der brug for selvransagelse og for fremover at gribe de store arrangementer mere seriøst an, mener Charlotte Fischer.

»I dag kan vi se, at vi sagde ja til Eurovision-projektet på et meget spinkelt grundlag og dybest set uden at vide, hvilken risiko det indebar. Vi gik praktisk talt ind i det med bind for øjnene,« siger hun.

Også DFs Kenneth Kristensen Berth er meget kritisk over forløbet og har udbedt sig en skriftlig redegørelse om regionens rolle fra regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

»Der er bestemt ikke sat punktrum for den sag – den fulde sandhed er slet ikke kommet for dagen. Jeg forventer også, at Rigsrevisionen på sit møde torsdag beslutter at gå ind i sagen,« siger han.