Arctic Sunrise med danske Anne Mie Roer blev tilbageholdt ulovligt af Rusland, siger international voldgift.

Wien. Den Faste Voldgiftsret har afgjort, at Rusland skal betale erstatning til Holland, efter en episode i 2013 da et skib med en dansk tredjestyrmand blev tilbageholdt i flere måneder.

Rusland skal betale erstatning på 40,5 millioner kroner, hedder det i afgørelsen baseret på FN's havretskonvention (Unclos).

Arctic Sunrise med Anne Mie Roer Jensen og 29 andre aktivister blev bordet og bugseret til Murmansk. Skibet sejlede under hollandsk flag.

Spørgsmålet er, hvad Rusland vil sige til afgørelsen fra de fem voldgiftsdommere i Wien.

Rusland har hidtil nægtet at medvirke i processen.

En voldgiftsret afgjorde i 2015, at Rusland brød folkeretten med konfiskeringen af Arctic Sunrise.

Den seneste afgørelse har fastslået en erstatning på 5,5 millioner euro. Det beløb er kompensation for skader på skibet og for den ulovlige anholdelse og behandling af besætningen.

Arctic Sunrise havde lidt store materielle skader, da det omsider kom tilbage til Amsterdam.

Skibet er siden blevet sat i stand. Det er nu på vej til Arktis, hvor det er base for nye protestaktioner mod olieudvinding.

Projektleder ved Greenpeace Sune Scheller er om bord på skibet. Han kalder afgørelsen retfærdig. Afgørelsen er dog ingen garanti for, at Greenpeace-aktivisterne i fremtiden kan føle sig helt sikre på havet.

- Nogle regimer er mere voldsomme og har ikke den store respekt for basale menneskerettigheder, retten til at forsamle sig og retsprincipper. Så vi må altid vurdere konkret, hvor det er henne i verden, siger Sune Scheller.

I 2013 var Arctic Sunrise sejlet mod nord for at protestere mod Gazproms olieboreplatform ved Arktis.

De 30 aktivister fra 19 lande blev pågrebet og sigtet for pirateri, selv om præsident Vladimir Putin forinden havde sagt, at der ikke var tale om netop pirateri. Det kan give 15 års fængsel i Rusland.

Aktivisterne sad fængslet fra september til december i 2013.

Miljøorganisationen har oplyst, at russerne havde fjernet forskelligt udstyr fra skibet.

Et år efter konfiskeringen af Arctic Sunrise i Murmansk blev skibet stoppet i Spanien.

Det skete i 2014 i Arrecife på Lanzerote, hvor besætningen havde nægtet at adlyde ordrer.

Arctic Sunrise var sejlet ind i et forbudt område. Det havde ifølge myndighederne "ignoreret instrukser fra det spanske flådeskib Relampago" om at forlade farvandet.

Den Faste Voldgiftsret har hovedsæde i Haag. Høringer i den aktuelle sag har fundet sted i Wien. Voldgiftsretten har 121 medlemmer. Både Rusland og Holland er medlemmer.

/ritzau/